Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гьоков: В БСП се позволява различно мнение, но 1-2 пъти

10 Дек. 2022
БГНЕС
Георги Гьоков

"Нашият правилник за работа на парламентарната група позволява различното мнение, но когато то е еднократно – 1-2 пъти да се случи във времето. Но когато постоянно имаш различно мнение от групата, просто не ти е мястото в нея”. Това обяснение даде депутатът Георги Гьоков за двата фрапантни случая от последните дни, в които БСП светкавично отстрани инакомислещи от редиците си. Гьоков бе тази вечер в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по "Нова нюз".

Вчера при дебатите за отпускането на военна помощ за Украйна депутатът Божанков зае подчертано различна позиция от съпартийците си. "Дори съседна Македония е дала оръжие преди нас", обяви от трибуната соцдепутатът. "Решението е важно и ще постави България на пътя на своя цивилизационен избор. Русия ни обяви за неприятелска страна и то когато не бяхме пращали оръжие. Това е тяхното отношение към нас. Делението на цивилизован и нецивилизован свят е истинско. Дори Сърбия е заела категорично своята позиция", каза Божанков. И допълни, че би било лицемерно България да иска да е част от програми за солидарност и даване на пари, но да не е част от помощта за "един народ, които страда, седи на тъмно и студено и е подложен на системна агресия". "Аз съм убеден в своята позиция с ясното съзнание какви последствия може да има за мен", каза Божанков.

Веднага след това последва съобщение на пресцентъра на БСП, че Божанков е изключен от парламентарната група. Преди няколко дни Левицата изключи единствения си районен кмет в София Делян Георгиев заради публичната му позиция срещу връщането на хартиената бюлетина.

Явор Божанков не е член на БСП, той е гражданска квота и няколко пъти назад във времето е изразявал различно мнение от това на групата, обясни Гьоков. "Ние работим по правилници, по морални норми. Когато системно нарушаваш тези морални норми и правилника е нормално да не си част от групата. Затова го изключихме и стигнахме даже по-салеч - призовахме го да напусне парламента, за да влезе следващият, който ще отразява интересите на БСП,“ посочи той. След участието му пресцентърът на БСП разпространи информация за думите му, спестявайки детайла с "еднократно, 1-2 пъти".

Гьоков бе категоричен, че одобряването на военна помощ за Украйна ни превръща в страна по конфликта и още веднъж подчерта позицията на БСП, които са за мирно и дипломатично решение. „Изказването на Божанков означава, че той е заблуждавал хората по време на кампанията“, допълни социалистът. По думите му в настоящото Народно събрание единствено БСП е изразител на лявото политическо пространство. Гьоков посочи, че ако левицата получи трети мандат, то от БСП ще съберат своите колективни органи, за да вземат решение.

Парламентарната група на БСП изключи Явор Божанков. Това стана светкавично след като той заяви противоположното на установеното в столетницата мнение за военната помощ за Украйна. Дори съседна Македония е дала оръжие преди нас", обяви от трибуната соцдепутатът.

 

Още по темата