Quantcast
Как Украйна превърна покровителка на военните в моден бранд | СЕГА
facebook
twitter

Уикенд

Как Украйна превърна покровителка на военните в моден бранд

Образът на Света Джавелина събра над 2 млн. долара
 БГНЕС
Света Джавелина преди да бъде махната от фасадата на сграда в Киев.

Гигантски стенопис на една от най-популярните "покровителки" на украинските бойци беше нарисуван върху сграда в Киев, което предизвика възмущението на църквата. Изображението на Света Джавелина, която прилича на Дева Мария, но вместо Младенеца държи в ръце ракета "Джавелин", се превърна в символ на съпротивата по време на конфликта в Украйна.

Света Джавелина първоначално беше популяризирана през 2012 г., но социалните мрежи припомниха отново за съществуването й през февруари 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна. Зад стенописа стоят графити на художниците от Kailas-V.

Появата на Света Джавелина обаче се посрещна с възмущение от Световния съвет на църквите. "Фасадите на сградите в столицата не са частна галерия, а обществено пространство, така че ви молим да спазвате украинското законодателство, което изисква дължимото уважение към религиозните вярвания на украинското общество", казаха от организацията.

Kailas-V обаче 

 

обърнаха гнева си към кмета на Киев Виталий Кличко,

 

който обяви стенописа за абсолютна вандалщина и пребоядиса синия ореол на светицата с бяла боя. Ръководителят на Kailas-V Яма Волк каза, че жителите на района и живущите в сградата са одобрили рисунката. "Всички бяха доволни, но Кличко е този, който реши да вандалства", каза той.

Кристиан Борис, който показа Света Джавелина на света, заяви, че "символът означава много за украинците". "Разбирам, че някои дълбоко вярващи хора са обидени от Света Джавелина, но бих им предложил да прочетат всичко за дългата история на религиозните символи, използвани за морална подкрепа по време на война", написа той в Туитър.

Освен стенописа образът на модерната светица е отпечатан и върху ризи, плакати и чаши, които се продават в интернет и вече събраха над 1 милион долара специално за подкрепа на Help Us Help - благотворителна организация, която е фокусирана върху хуманитарна помощ и образователни проекти в Украйна. Всичко това благодарение на Кристиан Борис и неговия екип.

Света Джавелина, която се превърна в моден бранд, получи одобрението и на президента Владимир Зеленски. Сега Кристиан Борис планира дългосрочен проект, чрез който да събира пари, които да дарява за възстановяване на страната.

 

Света Джавелина е заимствана от "Мадоната с Калашников"

 

на Крис Шау. "Когато завърших картината си "Мадоната с Калашников" през 2012 г., веднага я обикнах. Още от първата скица тя заживя свой собствен живот", разказва Шау на личния си уебсайт.

Първоначалната идея за изображението се появява след атентатите в САЩ от 11 септември 2001 г. "Винаги съм съпоставял и смесвал понятията за култура и религия в картините си и отдавна съм заинтригуван от това как оръжията могат да се възприемат едновременно като зло и добро, особено ако вършат "божията работа". Оръжията са част от религиозното изкуство, но вместо мечове и копия си помислих, че може да се използва нещо модерно. Вероятно няма по-емблематично оръжие от автомат АК-47 Калашников както визуално, така и исторически. По времето, когато AK-47 изглеждаше навсякъде, този автомат беше както официалното оръжие на консервативните ислямски терористи, така и символ на свободата и демокрацията по време на Арабската пролет. Точно такъв тип преплитане на противоположни идеи обичам да изследвам. Тъй като Калашников е руски автомат, аз избрах източноправославна тема като основа на картината", разкава художникът.

Историята продължава през 2018 г. когато някой в Украйна променя изображението на картината на Мадона с Калашников. Сега тя държи ракета Джавелин и превзема социалните мрежи, а Кристиан Борис я превръща в бранд, след като приятел му показва преработената версия.

Борис е бивш украински кореспондент, който в момента живее в Торонто. От 2014 до 2018 г. отразява войната в Източна Украйна като журналист на свободна практика, а после основава маркетингов бизнес в Канада. След като дълго мисли как да помогне на страната си, той споделя изображението на Света Джавелина на страницата си в Инстаграм, като пита дали някой се интересува от закупуване на стикери.

 

След два дни събира първите 1000 долара

 

Скоро се появяват тениски за 39 долара и шапки за 40 долара. Появяват се и артикули с градската легенда "Призрака на Киев" и изображението на Патрон, любимото куче на украинските сапьори, което надушва бомби. През март Борис организира среща с министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников, който след това предава тениска със Света Джавелина на президента Володимир Зеленски.

Освен че дарява парите от продажбите в помощ на военните, Борис започва да работи само с украински дизайнери и производители. Първата компания, с която се обединява в Украйна, е базираната в Киев The Sewing Brothers. Преди войната марката шие луксозни дрехи, а "официалните им анцузи" са предпочитани от американските комици Берт Крайшер и Том Сегура от подкаста "2 мечки, 1 пещера". Откакто Путин нареди войските да влязат в страната, дизайнерите Иван Драченко и Татяна Панкина се преориентират и започват да произвеждат дрехи с антивоенни лозунги, включително тениски с надпис "иди нах@й", вдъхновени от дръзкия отговор на граничарите от Змийския остров, който изненада агресора. "През октомври разбрахме, че бизнесът ни ще се промени и вместо красиви рокли и костюми ще шием военни дрехи", казват Драченко и Панкина за Insider. 

Борис поръчва шапки с щампа на Света Джавелина от фабрика в засегнатия от конфликта Харков, където половината персонал се бие с врага между смените. "Когато правим поръчка на някоя украинска фабрика, която има възможност да работи, хората наистина се вълнуват", разказва Борис. Мечтата му е брандът "Света Джавелина" да продължи да съществува десетилетия, за да помага за възстановяването на Украйна колкото дълго е нужно.

Засега Борис е продал стикери, тениски, шапки, знамена, якета и чаши за повече от 2 милиона долара и освен този милион за Help Us Help е раздал още около 700 000 долара на благотворителни организации, които подкрепят програми в Украйна. Следващата стъпка е да събере достатъчно пари за закупуване на камиони за украинските военни.

Още

Русия заплаши да скъса дипломатическите отношения с България

30.06.2022

Обновена

ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

4328
Те му бутнаха правителството, а той взе, че ги изгони
Украинците успяха да освободят Змийския остров

30.06.2022

Обновена

10348