Медия без
политическа реклама

Украйна: Ще произвеждаме десетки хиляди дронове месечно

Ние произвеждаме в пъти повече снаряди и открихме как да го правим под обстрел, обяви още министър Олександър Камишин

25 Окт. 2023
Олександър Камишин
Скрийншот видео
Олександър Камишин

Украйна си е поставила за цел да може да започне да произвежда десетки хиляди дронове месечно до края на годината. За целта тя предвижда да разшири възможностите на отбранителната си индустрия въпреки предизвикателствата, произтичащи от руските атаки, каза днес украинският министър по въпросите на стратегическите индустрии на промишлеността Олександър Камишин, цитиран от Ройтерс и БТА.

Дроновете играят ключова роля в навлязлата в 20-ия си месец война на Русия в Украйна, като и двете страни ги използват масово за разузнаване и атаки. Киев се фокусира върху увеличаване на производството им, но е силно зависим от вноса на двигатели за тях.

компании в оръжейната индустрия от 19 държави създадоха Алианс на отбранителните индистрии в подкрепа на Украйна. Към него ще могат да се присъединят и други производители на оръжие и военна техника.

По време на Индустриален форум на НАТО в Стокхолм Камишин, който е министърът, отговарящ за отбранителната индустрия на Украйна, не разкри по-подробни данни за текущото производство на дронове, но посочи, че броят им е хиляди на месец.

"До края на тази година те ще бъдат десетки хиляди месечно. И това е нещо, което развиваме дори по-бързо от конвенционалните боеприпаси и оръжия", каза министърът.

Изправена пред изчерпване на оръжейните складове на западните държави, тъй като войната се проточва, Украйна иска да увеличи местното производство на различно военно оборудване и боеприпаси, за да осигури стабилни и по-бързи доставки. Редовните удари на Русия с дронове и ракети по цели в страната са допълнително предизвикателство за това.

"Говорейки за снаряди, например, ние произвеждаме в пъти повече, отколкото през цялата минала година", каза Камишин. "Открихме начин как може да се работи дори под обстрел", добави той, без да навлиза в конкретика.

Володимир Зеленски е предал списък с въоръжение и боеприпаси, нужни на украинската армия, при вчерашната си визита в България. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев преди извънредно заседание на Комисията по отбрана рано тази сутрин в парламента, съобщи БНТ.

Украински официални представители се надяват, че сътрудничеството със западни оръжейни производители може да помогне за съживяването на местната отбранителна индустрия и да даде допълнителен тласък на икономиката.

Камишин каза, че напоследък е забелязал "нова вълна на интерес" към страната му от страна на западни компании от отбранителната индустрия. Украйна обяви вчера, че е регистрирала съвместно предприятие с германския производител на оръжие "Райнметал".

"Това е положителна стъпка, тя показва по-голям интерес и съм сигурен, че този интерес ще ни доведе до нови съвместни предприятия и до нови местни производствени мощности", каза министърът.

Още по темата