Медия без
политическа реклама

Швейцария поиска МОК да изключи всички руски и беларуски членове

Според Олимпийската харта те не са представители на своите държави, отвърнаха от Лозана

18 Апр. 2022
Президентът на МОК Томас Бах беше поставен под натиск от швейцарското правителство да наложи допълнителни санкции на руските и беларуските членове на олимпийското движение.
ЕПА/БГНЕС
Президентът на МОК Томас Бах беше поставен под натиск от швейцарското правителство да наложи допълнителни санкции на руските и беларуските членове на олимпийското движение.

Спортният министър на Швейцария Виола Амхерд изпрати нота до президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах с настояване базираната в Лозана огранизация да замрази членството на всички официални лица от Русия и Беларус. Искането идва почти два месеца след като самото олимпийско движение препопоръча на международните спортни федерации да изключат от своите състезания представителите на двете страни заради подкрепяната от Минск руска инвазия в Украйна.

Въпреки това руските членове на МОК Шамил Тарпишчев и Елена Исинбаева - избрани съответно през 1994 и 2016 г., засега остават незасегнати от санкциите. Своите постове запазиха и двамата почетни членове от Русия - Виталий Смирнов и Александър Попов. Същото се отнася и за руските и беларуските официални лица в различните комисии, които продължават да работят за олимпизма.

"Швейцария очаква подобаващ сигнал от света на спорта. Време е МОК да предприеме следващата стъпка", пише в своето писмо Амхерд, цитирана от в. "Тагес Анцайгер". Тя е един от седемте членове на Федералния съвет на Швейцария и оглавява министерството на отбраната, гражданската защита и спорта.

В подкрепа на държавната позиция се изказа и говорителят на олимпийската асоциация на Швейцария Александер Вефлер:

"Официалните лица от Русия и Беларус вероятно имат по-близки връзки с правителствата на двете страни, отколкото спортистите им, които вече бяха мащабно наказани за международните състезания. Бихме искали да има еднакво отношение към спортистите и официалните лица и те също да бъдат изключени от международния спортен живот."

 

КОНТРАПУНКТ

От МОК обаче настояват, че от тяхна страна е имало "мигновена реакция" след началото на войната. И изброяват своите действия срещу агресията на Москва: остро осъждане на нарушаването на олимпийското примирие на 24 февруари; препоръка за отнемане на всички спортни събития от Русия и Беларус и лишаване от олимпийския орден на руския президент Владимир Путин, вицепремиера Дмитрий Чернишенко и зам.-шефа на администрацията в Кремъл Дмитрий Козак на 25 февруари; допълнителни препоръки за изключване на руски и беларуски спортисти и официални лица на 28 февруари; и посланието на Бах "Дайте шанс на мира" на 11 март.

"Тези решения бяха възприети и приложени от олимпийското движение и получиха подкрепата на огромен брой правителства и публични органи по целия свят - се казва в изявление от Лозана. - Всички те оцениха факта, че МОК е приел ясни мерки и санкции в рамките на своята зона на отговорност. При приемането на тези решения комитетът стриктно следваше върховенството на закона и санкциите, въведени от Швейцария заедно с други правителства на различни лица или организации - не заради страната им на произход, а заради подкрепата им към войната."

От Международния олимпийски комитет добавят, че членовете на движението до голяма степен имат независим характер:

"Според Олимпийската харта членовете на МОК не са представители на своите държави в рамките на комитета. Дори напротив, те са избрани като индивидуални личности от МОК и след това са изпратени като посланици на олимпийското движение в спортните организации на своите страни. И във всеки случай точно в момента няма никакви организирани събития и срещи с участието на руски членове на МОК."

В позицията си МОК отново осъжда политиката на Кремъл както спрямо собствените си граждани, така и спрямо своята съседна държава:

"Много хора бяха арестувани в Русия само защото призоваха за мир. Въпреки това някои спортисти и официални лица събраха смелост да направят същото. Човек може да си представи, че има още много други, които биха искали да отправят призив за мир, но се страхуват заради драконовите последици. И мълчанието може да бъде послание само по себе си. МОК ще продължи да разкрива хора и организации, които са отговорни за тази война в нарушение на олимпийското примирие. В същото време МОК продължава да следи отблизо ситуацията и си запазва правото да адаптира мерките в зависимост от по-нататъшното развитие."

В края от МОК припомнят, че са отпуснали $2 млн. на Украйна от своя фонд за солидарност и че сътрудничат с членове на олимпийската общност за предоставяне на финансова и логистична подкрепа за нападнатата страна.

 

Хронология по темата:

Международният олимпийски комитет осъди строго нарушаването на олимпийското примирие от страна на Русия след нахлуването на руски войски в Украйна. МОК излезе с официално изявление на своя сайт.
Световната футболна асоциация ФИФА и европейската - УЕФА, взеха решение да извадят Русия от всички турнири под своя егида. Решението е на висшите органи на двете организации - Съветът на ФИФА и Изпълнителният комитет на УЕФА.
Тенисът стана поредният спорт, който заличи Русия от международната сцена.
Войната, която Русия започна в Украйна, накара целия свят да наложи санкции срещу режима на Владимир Путин. Спортът бе един от първите и наложи различни наказания - от много тежки до чисто символични.
Китайската национална телевизия CCTV цензурира речта на президента на паралимпийския комитет Андрю Парсънс по време на церемонията по откриване на игрите в Пекин, съобщава Би Би Си.
Руският президент Владимир Путин смята, че принципите на спорта са "ерозирали" и той е превърнат в "политически ангажирана диктатура на антидопинговата бюрокрация".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата