Медия без
политическа реклама

Любомир Ганев очаква да бъде отстранен от волейболната федерация

Свикано е извънредно Общо събрание на 20 декември в Казанлък

13 Ноем. 2019
Volleyball.bg
Любомир Ганев (седнал, в средата) слуша речта на президента Данчо Лазаров по време на Общото събрание в Казанлък миналия ноември.

Легендата на българския волейбол и дългогодишен вицепрезидент на федерацията (БФВ) Любомир Ганев очаква да загуби мястото си в Управителния съвет. 54-годишният бивш посрещач на националния отбор разкри, че на заседание на УС в понеделник е свикано извънредно Общо събрание, на което да бъдат изключени и добавени нови хора в ръководството на централата.

"Със сигурност очаквам аз да отпадна - заяви Ганев пред "Нова тв". - Напоследък такива бяха индикациите, но това е нормално. В крайна сметка Управителният съвет има думата. Аз винаги съм помагал на българския волейбол. Всичко, което съм постигнал, е благодарение на волейбола, и ще продължа да го правя, без значение дали съм член на УС или не."

Събранието е насрочено за последния работен ден преди коледните празници - 20 декември. Като място на провеждане е обявен Казанлък, където федерацията с ръководител Данчо Лазаров организира последните си две Общи събрания - през април 2017 г., когато президентът беше преизбран с нов 4-годишен мандат, и през ноември 2018 г., когато беше потвърдено, че той ще запази поста си до 2021 г. въпреки намеците за оттегляне след провала на "трикольорите" на Мондиал `18 в Италия и България.

Ганев няколко пъти афишира намерение да поеме щафетата от Лазаров, но всеки път амбицията му беше охлаждана в зародиш. Първо през 2015 г. той беше принуден да оттегли кандидатурата си дни преди Общото събрание (именно решенията от него бяха потвърдени и вписани в съда през 2017 г.). През миналата година пък до избори въобще не се стигна, след като Лазаров се отметна от първоначалните публично обявени намерения да освободи поста, който заема непрекъснато от 2001 г.

Най-яркото доказателство за обтегнати отношения между Ганев и шефа дойде през септември, когато вицепрезидентът се похвали, че чрез фирмите си дарява 700 топки на волейболните клубове. Седмица по-късно официалният сайт на БФВ публикува официално опровержение, в което обяви, че "не са получавани като дарение топки нито през настоящата, нито през която и да била предходна година".