facebook
twitter

Спорт

Кралев обеща двойно повече пари за спортните клубове от държавата

Не е ясно откъде ще дойдат необходимите 6,5 млн. лв.
204
 ММС
Красен Кралев инспектира вчера строително-ремонтни дейности на спортни съоръжения в Русе и Бяла, финансирани с държавни средства.

Спортните клубове в България ще разполагат с двойно повече пари от държавния бюджет през 2021 г. Това обеща министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на обиколка за инспектиране на спортни обекти в Русе и Бяла.

"Едно от най-слабите звена в спортната ни система е хроничното недофинансиране на спортните клубове. До момента те получават от държавния бюджет 6,5 млн. лева. За 2021 г. предвиждаме средствата да са 13 млн. лева, като се запазва системата за оценяване на клубовете", каза Кралев.

Той обаче не уточни откъде планира да дойде стопроцентното увеличение на средствата за клубовете. През последните години бюджетът на ММС се поддържа около едно и също ниво, като през 2020 г. (която трябваше да е олимпийска) за първи път надхвърли 80 млн. лв. и възлиза на общо 82,3 млн. лв. От тях 53,9 млн. лв. са предвидените пари за политика в областта на спорта за високи постижения - перото, по което се финансират федерациите, клубовете и елитните спортисти.

Единственото друго перо, от което може евентуално да се пренасочат средства, е политиката в областта на спорта за учащи и спорта в свободното време, която през тази година разполага с 18,9 млн. лв. Във всяко от останалите четири пера има около половината от необходимите 6,5 млн. лв. - за поддръжка и ремонт на съоръжения (3,6 млн.), за младежта (3,4 млн. лв.), за администрацията (2,02 млн. лв.) и за международен обмен (425 000 лв.).

Естествено, може да бъдат намалени средствата за другите бенефициенти по програмата за високи постижения, но тогава със сигурност ще се появят други недоволни. Може и спортното министерство да претендира за цялостно увеличаване на своя дял от държавната хазна през 2021 г., но в условията на задаващата се дълбока икономическа криза, по-скоро ще се наложат орязвания на бюджета за спорт.

Въпреки цялата неяснота Кралев коментира: "Мисля, че това е много сериозна помощ за българския спорт, защото знаем, че спортистите се коват именно там. Клубовете носят отговорност и за аматьорския спорт, и за масовия спорт. Тоест тенденцията в следващата година и в следващите години ще бъде увеличаване на средствата именно към клубовете."

Министърът изтъкна още, че спортните клубове и федерации, ползващи държавни имоти, ще бъдат освободени от наем за срока на извънредното положение. Според вчерашното решение на кабинета обаче от това облекчение ще се възползват само онези сдружения, които докажат, че "са ограничили или прекратили дейността си" заради пандемията от коронавирус.

Кралев каза още, че бюджетите на спортните федерации се запазват непроменени през 2020 г. "Въпреки че ще имат сериозни спестявания от липсата на международен спортен календар, а и на български, тази сума, която формира почти 25% от бюджетите им, ще бъде изцяло насочена към подготовката на спортистите", заяви той.

Също така министърът декларира, че "ММС има много ясна програма за рестартиране на българския спорт веднага след отпускане на противоепидемичните мерки". Но не разкри каква е тя.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И като монополист тотализаторът не постига финансовите си цели

25.09.2020

1839 4
Строят автомивка в национална спортна база

24.09.2020

1173 3
Подготвя се втора актуализация на бюджета на София

19.09.2020

572 2

Коментари

aporist

Много разумно изливане на държавна пара в период на свирепа икономическа криза. Съседното село от стотина старчока имат нов футболен стадион. Дедетата и бабушкерките ще рестартират българския спорт.

Влез или се регистрирай за да коментираш