Медия без
политическа реклама

ФИФА отне домакинство на световно първенство по политически причини

От безпрецедентното решение пострада Индонезия заради съпротивата срещу участието на Израел

30 Март 2023
Работник в Бали сваля банер с реклама на жребия за световното първенство за младежи, който трябваше да се проведе в петък, без да подозира, че часове по-късно ФИФА ще отнеме целия турнир на Индонезия.
ЕПА/БГНЕС
Работник в Бали сваля банер с реклама на жребия за световното първенство за младежи, който трябваше да се проведе в петък, без да подозира, че часове по-късно ФИФА ще отнеме целия турнир на Индонезия.

Скандалът около едно от най-чаканите събития във футбола през 2023 г. набира сила. ФИФА обяви безпрецедентното си решение да отнеме на Индонезия домакинството на световното първенство за младежи (до 20 г.), което трябваше да се проведе в страната от 20 май до 11 юни.

Причината за това е твърдата позиция на страната срещу участието на един от 24-те отбора - Израел. Индонезия, чието население е съставено от близо 87% мюсюлмани, не поддържа дипломатически контакти с Израел и отношението към тази държава е враждебно.

Заради очертаващото се участие на Израел на турнира из цяла Индонезия се проведоха протести. За капак губернаторът на Бали - Ваян Костер, настоя да се забрани на Израел да участва в шампионата. Всичко това наложи ФИФА да предприеме предупредителен ход и да отмени планирания за петък (31 март) жребий за турнира.

Яростни политически протести поставиха под въпрос провеждането на световното първенство по футбол за младежи (до 20 г. в Индонезия. Турнирът е предвиден от 20 май до 11 юни, но планираният за петък жребий на о-в Бали бе отложен от ФИФА.

До отстъпки от страна на Индонезия обаче не се стигна и затова бяха предприети крайни мерки. Президентът на ФИФА Джани Инфантино вече е уведомил шефа на футболната асоциация на Индонезия Ерик Тохир (с когото иначе имат добри отношения и заедно са членове на МОК) за взетото решение. Предстои да бъдат съобщени и санкциите за Индонезия, че не се е съобразила с нормите на ФИФА за провеждане на подобен турнир (най-вече, че не приема равноправно всички участници в шампионата), както и заради намесата на държавата във футболните дела.

Освен финансови санкции ще има и административни, като е много вероятно Индонезия за втори път в рамките на 8 години да бъде извадена за година от турнирите под егидата на ФИФА. Предишният път бе през 2015 г., също заради намеса на правителството във футболните дела на страната, което е абсолютно недопустимо по нормите на световната футболна асоциация.

Такава крайна мярка, при това за турнир от подобен мащаб, който трябва да се състои съвсем скоро (след по-малко от два месеца), до момента не е налагана от ФИФА. В официално съобщение от световната асоциация обявиха, че съвсем скоро ще бъде обявен и новият домакин на турнира. Датите към момента остават същите.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ФИФА, Индонезия, Израел