Медия без
политическа реклама

ФИФА отложи жребий за световно първенство след голям скандал

Над шампионата за младежи в Индонезия надвисна неизвестност заради протестите срещу участието на Израел

27 Март 2023
Протестиращи в Джакарта държат лозунги срещу Израел с искане да не се допусне младежкият тим на страната до участие на световното първенство за младежи в Индонезия.
ЕПА/БГНЕС
Протестиращи в Джакарта държат лозунги срещу Израел с искане да не се допусне младежкият тим на страната до участие на световното първенство за младежи в Индонезия.

Яростни политически протести поставиха под въпрос провеждането на световното първенство по футбол за младежи (до 20 г.) в Индонезия. Турнирът е предвиден от 20 май до 11 юни, но планираният за петък жребий на о-в Бали бе отложен от ФИФА.

Причината за това са серията протести в столицата Джакарта и други големи градове на страната през последните дни срещу участието на отбора на Израел на турнира. За израелските младежи това трябва да е първо участие в историята на младежко първенство на планетата по футбол, но към страната им има враждебно настроение в Индонезия, където почти 87% от населението изповядва ислямската религия.

В добавка към демонстрациите из градовете, проведени от консервативни ислямски групи, губернаторът на Бали - Ваян Костер, също настоя да се забрани на Израел да участва в турнира, тъй като Индонезия подкрепя каузата на Палестина. В допълнение на това правителството в Джакарта не поддържа формални дипломатически отношения с Израел.

Още през 2019 г. обаче Индонезия приема правилата на ФИФА за провеждане на турнира (това включва приемане на всички класирали се отбори), преди страната да бъде избрана за домакин на турнира през 2021 г. По-късно шампионатът бе отложен за 2023 г. заради пандемията от COVID-19.

Предпоставките за напрежение се появиха през юни м.г., когато Израел си осигури първо участие на световното за младежи (до 20 г.), след като достигна до 1/2-финалите на европейското за юноши (до 19 г.). В турнира ще участват общо 24 тима, като останалите от квотата на УЕФА са Англия, Франция, Италия и Словакия.

Към момента няма официален коментар от ФИФА за отложения жребий, макар до началото на турнира да остават само 8 седмици. Няма и насрочена нова дата. Ако ситуацията не се промени, съществува сериозен риск първенството да бъде преместено в друга държава. А Индонезия рискува санкция от ФИФА (изваждане от международни състезания), като първото последствие може да е изваждане от световните квалификации за Мондиал 2026, които трябва да стартират през октомври за зона "Азия".

Президентът на индонезийската футболна федерация Ерик Тохир (бивш президент на италианския "Интер" и предишен съсобственик на отбора от НБА "Филаделфия") е член на МОК, както и президентът на ФИФА Джани Инфантино, с когото са добри приятели.

Световната футболна асоциация вече е отстранявала Индонезия от международни турнири под нейната егида през 2015 г. за срок от една година заради намеса на правителството в дейността на местната федерация.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ФИФА, Индонезия, Израел

Още по темата