Медия без
политическа реклама

Дните на Пранди в българския волейбол са преброени

Националният отбор изглежда напълно неспособен да изпълни поставената му цел на Евро `21

08 Септ. 2021ЯВОР ЕВТИМОВ
CEV
Селекционерът Силвано Пранди е изчерпан в опитите си да мотивира играчи като Цветан Соколов (№19) и Георги Сеганов (№9) и много скоро ще предаде поста на своя асистент Николай Желязков (на заден план вдясно), гласен за следващия старши-треньор на националния отбор по волейбол.

"Ако президентът на федерацията Любо Ганев прецени, че не желае вече аз да изпълнявам този ангажимент, ако ръководството на федерацията не вярва в моите методи и моята визия, тогава не представлява никакъв проблем аз да си тръгна."

Така отговори в края на юли Силвано Пранди на въпрос дали не обмисля да си подаде оставката като селекционер на волейболния национален отбор на България след трагичното представяне в Лигата на нациите. Предпоследното 15-о място в комерсиалния турнир на международната федерация (FIVB) беше обяснено с отсъствието на основни фигури, довело до експерименти в състава и постройката на игра.

Селекционерът на националния отбор по волейбол Силвано Пранди обяви, че ще напусне поста, когато усети, че ръководството на федерацията вече няма доверие в него.

Този аргумент е неприложим за Евроволей `21, но въпреки това обликът на "лъвовете" от началото на шампионата продължава да е все така плачевен. В първите си четири мача на европейското първенство нашите някак измъкнаха две победи, но реално погледнато заслужаваха успеха само при 3:0 в откриващата среща срещу аутсайдера Черна гора (още в последния гейм на този двубой обаче пролича скованост и липса на разнообразие в играта на тима ни).

Във втория мач срещу домакина на група В Чехия "трикольорите" се добраха до обрат с 3:2 гейма единствено благодарение на силната серия от сервис на Тодор Скримов в четвъртия гейм. И всъщност само малшансът попречи на противника ни да затвори срещата при аванс от 2:1 и 23:20 т., последван от мачбол при 24:23.

А когато волейболистите ни се изправиха срещу наистина стойностни отбори като Италия и Словения, пролича цялостната несъстоятелност на българския отбор, довела до обидни разлики в отделните геймове - 1:3 (-19, -18, 17, -12) срещу младите и уж неопитни "адзури" и 0:3 (-18, -19, -21) срещу добре организираните и сработени словенци.

Втора поредна тежка загуба претърпя волейболният национален отбор на България и така постави на карта първоначално считаното за сигурно участие в елиминационната фаза на европейското първенство.

Така първоначално считаното за сигурно класиране на България за 1/8-финалите бе заложено на карта и зависи изцяло от резултата в последния двубой с Беларус. Отбор, който принципно не би трябвало изобщо да смущава българските национали - но не и в това им състояние, не и в този им вид.

Най-лошото е, че почти никой от волейболистите ни не демонстрира хъс и воля за битка до последно. Напротив, от много рано на лицата им се изписва примирение и от тях лъха обезкуражаваща демотивираност. А основната вина за това е на треньора, който очевидно е неспособен да надъха играчи като Цветан Соколов, Тодор Скримов, Светослав Гоцев, Георги Сеганов...

Затова дните на 74-годишния италианец в българския волейбол изглеждат преброени. Дори селекцията му да се пребори за победата срещу беларусите в четвъртък вечер, никак не изглежда реалистично тимът ни да изпълни поставената от федерацията цел - място в Топ 6 на Евро `21.

Влизане в Топ 6 на Евроволей `21 е поставената задача минимум пред мъжкия национален отбор. А голямата цел е място във Финалната четворка и участие в борбата за разпределяне на медалите от шампионата на Стария континент (1-19 септември).

"Минималната задача, която е поставена, е класиране в шестицата. Стремежът е влизане в Топ 4. Предвид групите, тези неща са възможни. Дори да приемем, че ще паднем от Словения, ако сме втори в групата, ще играем с третия от другия поток. След това отиваш на четвъртфинал срещу отбор, който е силен колкото теб. Дори да е малко по-силен, нищо не пречи да играеш добре и да го победиш", заяви в навечерието на първенството президентът на БФВ Любомир Ганев.

Думите на легендата на българския и световния волейбол сега изглеждат общо взето като сметки без кръчмар. В най-добрия случай България ще заеме трето място в потока, но това минава през куп условности. По-вероятно е "лъвовете" да са четвърти, стига да избегнат пълно фиаско срещу Беларус, което просто ще сложи край на участието ни.

При благоприятна развръзка потенциалните съперници за нашите на 1/8-финалите са първият или вторият от група D, т. е. Франция или Германия. С оглед на видяното дотук, избраниците на Пранди изглеждат напълно неспособни да се справят с подобно препятствие.

Още по темата