Quantcast

Медия без
политическа реклама

Четири страни бяха извадени от бокса за връзки с "измамна" организация

Още три федерации бяха изключени от IBA - едната заради допускане на американски състезатели

23 Май 2023
ЕПА/БГНЕС
Президентът на IBA Умар Кремльов.

Националните федерации на Нова Зеландия, Германия, Нидерландия и Швеция бяха изключени от международната боксова асоциация (IBA) заради присъединяването си към "измамна" конкурентна организация. Това съобщиха от пресслужбата на IBA, управлявана от приближения до Владимир Путин руски функционер Умар Кремльов.

Миналия месец група страни, включващи САЩ и Великобритания, обявиха създаването на алтернативно ръководно тяло, наречено Световен бокс (World Boxing). Регистрацията беше направена в Швейцария, а поставената цел беше осигуряване на стабилно олимпийско бъдеще за спорта, разклатено заради методите на управление на настоящата легитимна централа.

Във временния изпълнителен комитет на World Boxing влязоха представители на германския, британския, нидерландския, новозеландския, филипинския, шведския и американския бокс. Същевременно най-успешната държава на олимпийско ниво в лицето на САЩ прекрати членството на USA Boxing в IBA.

Боксовата федерация на САЩ (USA Boxing) обяви, че е прекратила членството си в международната асоциация IBA, за да се присъедини към създадения конкурентен орган Световен бокс (World Boxing). Това бе потвърдено от изп. директор на USA Boxing Майк Макати в писмо до членовете на федерацията.

От международната асоциация съобщиха, че четирите наказани федерации са санкционирани заради "тяхното участие в измамна боксова организация", но членството им може да бъде възстановено, ако прекратят отношенията си с нея. Също така те трябва да публикуват на официалните си уебсайтове изявление, в което "изрично осъждат всякакви опити за създаване на алтернативна международна федерация по бокс".

Освен това от IBA обявиха, че са изключили от своите редици още три страни. Едната е Чехия - заради организиране на турнир, до участие в който са допуснати състезатели с лиценз от USA Boxing. Другите две са Либерия и Екваториална Гвинея, които не са представили своите годишни доклади.

Мястото на бокса в програмата на олимпиадата в Париж 2024 следващото лято остава под съмнение, а спортът въобще не фигурира в първоначалната програма на игрите в Лос Анджелис 2028 заради настояване за реформи от страна на МОК. Членството на IBA в олимпийското движение беше замразено през 2019 г. и организацията беше лишена от правото да организира турнира в Токио 2020, както и квалификациите за Париж 2024.

 

Още по темата:

Близкият до Владимир Путин президент на Международната боксова асоциация IBA (бивша AIBA) Умар Кремльов наруши препоръките на МОК, пося раздор и постави аматьорския бокс в опасност да бъде изваден окончателно от олимпийските спортове.
Още четири държави обявиха, че няма да изпратят свои отбори на световните първенства по бокс през 2023 г. заради позволеното от международната федерация (IBA) участие в тях на състезатели от Русия и Беларус под техните национални знамена и символи.
Швейцария и Нидерландия станаха поредните страни, които обявиха бойкот на световното първенство по бокс заради решението на международната федерация (IBA) да допусне до участие спортисти от Русия и Беларус, при това с националните им символи.
Присъствието на знамето на Русия на спортни събития трябва да бъде "нещо нормално", а международните федерации трябва да гарантират, че "спортът е извън политиката".

Още по темата