Медия без
политическа реклама

България ще е съдомакин на Евроволей 2026

Преди три седмици държавата се ангажира да осигури 2,5 млн. лв. за таксата на БФВ към CEV

26 Февр. 2024
БФВ

България ще е един от четирите домакина на европейското първенство по волейбол за мъже през 2026 г. Това съобщиха от родната федерация (БФВ) днес след получаване на потвърждение от континенталната централа (CEV).

Новината идва по-малко от три седмици след като президентът на БФВ Любомир Ганев се яви пред парламентарната комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта, за да поиска гаранции, че държавата ще осигури 2,5 млн. лв. Сумата е основно за плащане на таксата към CEV за получаване на домакинството.

На 7 февруари в Народното събрание Ганев получи политическа подкрепа, което очевидно е задействало механизма и на европейско ниво. Любопитното е, че тогава пред депутатите шефът на българския волейбол заяви, че вече са известни останалите три съдомакина - Италия, Финландия и Румъния, и страната ни се бори за последната вакантна организаторска квота. А в медийното съобщение днес от БФВ написаха:

"Шампионатът на Стария континент ще се проведе в четири държави, като засега е ясно името само на една друга държава - Румъния. Останалите две тепърва ще бъдат обявени."

Българската федерация по волейбол (БФВ) поиска политическа подкрепа от парламентарната комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта за кандидатурата си за съдомакин на Евро 2026 за мъже.

От федерацията съобщиха още, че по време на Евроволей 2026 у нас ще се играят мачовете от една предварителна група, четири 1/8-финала и два 1/4-финала. Същата схема беше приложена и при съдомакинството на Евроволей 2023, проведено още в Италия, Северна Македония и Израел.

Общо това ще е четвърто домакинство за България на европейско първенство в последното десетилетие след Евроволей 2015 за мъже (съвместно с Италия) и Евроволей 2021 за жени (съвместно с Хърватия, Румъния и Сърбия). В историята има и три континентални турнира, проведени изцяло у нас - през 1950 и 1981 г. при мъжете и жените и 2001 г. при дамите.

"Много сме радостни, че България е обхваната от волейболна треска - цитиран е президентът на CEV Александър Боричич. - Също така, че българската федерация желае да организира все по-често големи турнири. Сигурни сме, че нашето водещо първенство е в много добри ръце и че БФВ ще ни помогне да проведем висококачествено състезание по устойчив начин с акцент върху ангажираността на феновете."

От името на федерацията ни пък Ганев заяви:

"Изключително съм горд и щастлив от факта, че ще приемем Евроволей 2026. Мога да обещая, че всички отбори, които ще гостуват в България, ще се чувстват на гости при приятели. В последните девет години натрупахме много опит в организирането на големи турнири и затова имахме смелостта отново да кандидатстваме. Работата започва от днес. Тепърва ще разговаряме с държавата и общините, ще определим в кой град е най-подходящо да домакинстваме. Радвам се, че Румъния също ще бъде един от домакините. Миналата година съдомакин беше Северна Македония и се справи отлично. Всичко това показва добрата работа на Балканската волейболна асоциация. Искаме нашият регион да стане един от най-силните в този спорт!"

Още по темата