Медия без
политическа реклама

Волейболът иска 2.5 млн. лв. от държавата за европейско първенство

Президентът на федерацията Любомир Ганев получи подкрепа от комисията в парламента

07 Февр. 2024
Любомир Ганев (вторият отдясно в лице) обяснява на депутатите в комисията какви са му исканията.
НС скрийншот
Любомир Ганев (вторият отдясно в лице) обяснява на депутатите в комисията какви са му исканията.

Българската федерация по волейбол (БФВ) поиска политическа подкрепа от парламентарната комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта за кандидатурата си за съдомакин на Евро 2026 за мъже. Президентът на БФВ Любомир Ганев се появи пред депутатите с молба те да му съдействат за получаване на държавни гаранции, че необходимата сума от близо 2.5 млн. лв. ще бъде осигурена.

Ганев изтъкна като мотив за желанието да се вземе домакинство на Евроволей това, че по новата система за олимпийски квалификации континенталните първенства ще са сред решаващите фактори по пътя към игрите в Лос Анджелис 2028.

"Имаме страхотно поколение млади състезатели от 14-15 души. Разчитаме да се изгради един много добър отбор с апогей - олимпиадата през 2028 г.", заяви Ганев.

Той разказа известни факти - че Италия, Румъния и Финландия вече са определени за три от страните домакини на Евроволей 2026. Добави, че имало уверения от президента на европейската волейболна конфедерация (CEV), ако БФВ има държавна подкрепа, да получи четвъртото домакинско място. И добави: 

"Да, досега практиката не беше да се минава през парламентарна комисия, а директно през министерството на спорта, но знаете че обстановката е такава, че не се знае кой министър колко ще бъде и затова минаваме по този път", с което предизвика смях в залата. 

На бившия волейболен национал отговориха спортният министър Димитър Илиев и заместничката му Даниела Дашева. Те също потвърдиха, че предварителните разчети са за 2.5 млн. лв., от които голяма част е таксата към CEV за получаване на домакинството. Освен това стана ясно, че процедурата съвсем не включва подкрепа или решение от парламентарната комисия, а топката трябва да се прехвърли към Министерския съвет. 

"Целият бюджет на ММС за подпомагане на домакинства на международни прояви у нас е 5 млн. на година. Разбирате, че тези 2.5 млн. лв. са половината от него и няма да останат пари за други федерации. Затова трябва да има решение на МС за допълнителни разходи. Ние в ММС, разбира се, подкрепяме едно такова домакинство, въпросът е, че трябва да има средства за него", каза Илиев.

А Дашева добави, че в спортното министерство все още няма постъпило искане от БФВ за подобно финансово подпомагане. И допълни, че процедурата е БФВ да подаде проект, ММС да обсъди размера на таксата и останалите разходи и след това да се търси възможност чрез постановление на МС, намеквайки, че Любомир Ганев на практика не следва процедурата с това явяване пред парламентарната комисия.

Волейболният президент обаче не се отказа и отговори: "Обаче няма как да кандидатстваме за подпомагане в ММС, ако не сме избрани за домакин и съответно да има договор [с CEV]. А за да кандидатстваме, трябва да имаме уверение, че имаме подкрепа от държавата."

Бившият спортен министър Красен Кралев, сега член на комисията, също натърти, че няма как парламентарната комисия за реши за отпускане на каквито и да е средства. И добави, че БФВ трябва да кандидаства на база писмо от ММС, че държавата е съгласна.

И в крайна сметка Любомир Ганев се съгласи, че трябва да се направи точно това, завършвайки: "Дошъл съм за политическа подкрепа. Така че, ако я получим, ще отидем при министъра и ако имаме подкрепа, ще кандидатстваме с писмо в CEV. А като подпишем договора в края на годината, ще внесем вече искане за финансирането ни за 2025 и 2026 г."

В крайна сметка депутатите гласуваха, че подкрепят в страната ни да се проведе Евроволей 2026.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата