Медия без
политическа реклама

Ако Тръмп даде Крим на Русия, Путин ще го пита и за Аляска

Зеленски покани бившия президент на САЩ в капана, където падна Румен Радев

Доналд Тръмп уверяваше съвсем сериозно по Ен Би Си, че знае как да спре за 24 часа войната в Украйна, но не посмя да разговаря със Зеленски дори 24 минути
Стопкадър от екрана на Ен Би Си
Доналд Тръмп уверяваше съвсем сериозно по Ен Би Си, че знае как да спре за 24 часа войната в Украйна, но не посмя да разговаря със Зеленски дори 24 минути

Севастополь наш и Крым
Для потомков сохраним,
В гавань Родины Аляску возвратим.

 "Дядя Вова, мы с тобой", популярна детска песен

--------------

Доналд Тръмп, който възнамерява да се върне в Белия дом, избегна капана на Володимир Зеленски, в който падна Румен Радев. Украинският президент го покани на гости, за да му обясни за 24 минути какво представлява руската агресия. Той даде интервю на 5 ноември в същото предаване "Среща с пресата" на телевизионната мрежа Ен Би Си, пред което Тръмп се похвали на 14 септември, че върне ли се на власт, ще сложи край на войната в Украйна за 24 часа. 

Бившият американски президент отклони поканата на Зеленски, под предлог че ще изпадне в конфликт на интереси, защото неговият главен съперник за следващия президентски мандат Джо Байдън вече преговаря с украинския държавен глава. Острият му политически нюх го предпази от грешката на българския президент Румен Радев, който бе посрамен от лекцията на Зеленски за разликата между "конфликт" и "война".

Прословутото самохвалство на Тръмп нямаше да има международно значение, ако с наближаването на президентските избори в САЩ през ноември 2024 година не се засилваха прогнозите, че растат шансовете му да излезе победител. Независимо дали светът желае, или не, трябва да помисли и за такъв обрат - какво би се случило,

ако Тръмп отново стане президент

Политическите му послания по много въпроси са известни, но войната в Украйна избухна година след като слезе от поста и не се знае какво щеше да направи на мястото на Байдън, който се противопостави на руската агресия. Най-близкото му обкръжение го ласкае като първия президент в новата история на САЩ, който не е започвал война. Самият той украсява образа си на миротворец, включително и чрез твърдението си, че би сложил бърз край на войната в Украйна. Но отказва да разкрие как би го сторил. 

"Ако ви кажа точно, ще загубя всичките си козове за преговори. Искам да кажа, че наистина не можеш да кажеш точно какво ще направиш. Но бих казал определени неща на Путин. Бих казал определени неща на Зеленски", обясни той пред Ен Би Си и добави: "Бих го вкарал [Путин] в една стая. Бих вкарал Зеленски в една стая. След това щях да ги събера заедно. И щях да подготвя сделка."

Тръмп е търговец и гледа на политиката със същите очи. Той смята, че всичко се свежда до сделка, което означава двете воюващи страни да получат по нещо, заради което спорят, и да настане мир.

Спорът е за територия

Русия е окупирала една трета от Украйна, като започна от полуостров Крим през 2014 г., който завладя без бой чрез изненадващо разполагане на "вежливи хора" без опознавателни знаци ("зелени човечета"). Първата ѝ придобивка падна без военна съпротива и улесни путинистите по света да отговарят на въпроса "Чий е Крим?" с простоватото "Руски е в момента, какъв да е?" или "Де да знам". На 24 февруари 2022 г. тя премина в открито нападение, като откъсна цялото азовско крайбрежие на Украйна, както и по-голямата част от черноморския ѝ бряг. Можеше да я лиши въобще от излаз на море, ако не беше срещнала твърда съпротива. А първоначалният план на Путин бе дори да завземе за няколко дни столицата Киев. Сега има позиционна война и фронтовата линия почти не мърда.

Зеленски желае да си върне инициативата, но не му достигат модерни оръжия. Въпреки застоя на контранастъплението, той не вижда условия за мирни преговори, докато Русия не напусне всички окупирани територии. Руските войските също нямат сили да напреднат и затова се окопават. Путин е склонен да преговаря за мир, но "при съществуващите обективни обстоятелства", т.е. без да връща заграбени земи.

Какво може да каже Тръмп на двамата?

Всеки да отстъпи по нещо от максималните си искания - примерно, Путин да се задоволи с Крим, който завладя без бомбардировки, а Зеленски да си върне останалите земи, които бяха окупирани с бой. С други думи да възстановят положението отпреди агресията през 2022 г. Тогава и двете страни биха се запитали: И за какво бяха всички жертви и разрушения?

Егоцентричният Тръмп няма задръжки да се величае и да гледа на другите държавници като пионки. Той почти си бе повярвал, че ще преодолее последиците от Корейската война (1950-1953 г.), като отиде за разговор със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Срещна се с него три пъти - първо през 2018 г. в Сингапур, а после два пъти през 2019 г. - във Виетнам и в демилитаризираната зона между двете корейски държави. Стремеше се да го убеди да се откаже от ядреното си оръжие, но от усилията му нищо не излезе. Междувременно КНДР напълни арсеналите си до излишък, с който сега подпомага Русия.

Докато Тръмп загърбваше съюзниците си в Европа, за да печели на изток симпатии сред враговете на Америка, в Русия набираше популярност песничката за "дядя Вова", създадена през 2017 г. Същата година въпросният "дядя" (Владимир Путин) откри в Крим паметник на императора Александър Трети, който като Тръмп се е стараел да се окичи с прозвището "миротворец", защото не е започвал войни. На него се приписва сентенцията, че "Русия има само два съюзника – армията и флота" (произнесена в действителност от военния му министър Пьотр Вановски). Путин го величае и е склонен да му подражава въпреки огромната физическа разлика - единият е висок 170 см, а другият е бил 193 см. Но сходството не е в ръста, а в егото на двамата, което в днешно време е съпоставимо с егото на Тръмп.

Ако някой в САЩ си мисли, че би могъл да спазари Крим за сметка на Украйна, дали би се запитал

как ще се чувства Америка, ако Русия поиска да си върне Аляска,

както се пее в един от куплетите за дядя Вова. Най-големият американски щат е придобит за 7,2 млн. долара през 1867 г. и руснаците още се ядосват, че са се излъгали да го отстъпят "по два цента за акър". Всеки днешен търговец на недвижими имоти, какъвто е и Тръмп, би казал, че това е неравностойна сделка. Но е сключена доброволно и е напълно валидна. Също така няма юридическо значение и недоволството на руснаците, че са се излъгали, като са отстъпили Крим на Украйна още по съветско време, а после са потвърдили съгласието си чрез споразумението в Беловежката гора през 1991 г. за разпускането на СССР. Украйна нищо не им е отнела насила. 

Путин обаче смята насилието за оправдано, за да върне часовника на историята. Вторачен в имперското минало, той се вижда като несменяем самодържец. Изборите през март догодина ще бъдат чиста формалност и единствената му грижа ще бъде да лъска царственото си величие. За целта няма да отстъпи нищо заграбено в Украйна. Може да се прогнозира, че и до края на 2024 година ще поддържа същото статукво, защото се надява Тръмп да бъде преизбран и да отслаби международния натиск върху него. Това е още една причина Зеленски да е настойчив за усилена помощ, и то по-скоро.

А у нас може да се очаква, че путинистите ще се увлекат и по тръмпизъм. Влезе ли Тръмп отново в Белия дом, злословията им по адрес на Посолството ще секнат и вместо тях ще бликнат топли чувства.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Тръмп, Крим, Аляска

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?