Quantcast

Медия без
политическа реклама

Единият бил крадец на промяна, другият - от тима "Магнитски"

Румен Радев и Анастас Герджиков проведоха дебат преди балотажа

18 Ноем. 2021
В ефира на БНТ: Радев и Герджиков дебатираха за първи път и на живо преди избора на българите в неделя

В ефира на БНТ: Радев и Герджиков дебатираха за първи път и на живо преди избора на българите в неделя

Posted by "По света и у нас" - новините на БНТ on Thursday, November 18, 2021

В дебата преди кандидат-президентския балотаж, проведен по по БНТ, един срещу друг се изправиха издигнатите от инициативни комитети Румен Радев и Анастас Герджиков. На първи тур устременият към втори мандат Радев (подкрепен основно от БСП, ПП, ИТН и “Изправи се...“) спечели 1 322 385 гласа, равни на 49.42%. Герджиков, зад когото застава ГЕРБ - СДС, събра 610 826 (22,83%).

Общо взето, дебатът премина скучно. Историята помни далеч по-вълнуващи. Преди 5 години, например, Цецка Цачева се просълзи насред препирните с Радев. Сега най-интересното бе, че настоящият държавен глава обяви опонента си за кандидат на коалиция "Магнитски". Герджиков пък смята, че Радев е част от статуквото и си е присвоил промяната.   

 

Сега проследи в реално време диспута. Ето по-интересните моменти:

След кратки встъпителни думи, дойде ред на първия спор между двамата кандидати. Той бе кратък. Поводът - дали Радев е съдействал активно да се сформира правителство през предишните месеци. Според Герджиков настоящият държавен глава не е положил достатъчно усилия. Радев отвърна, че президентът не може да е архитект на управлението.

Малко след това Радев отрече да има общо с формацията “Продължаваме промяната“. И каза, че ако ще се занимава с партия, ще го направи с името си.

Спор се състоя и около понятието “обединител на нацията“. Темата бе повдигната от Герджиков. Радев каза, че държавният глава трябва да олицетворява единственото на нацията, но не може да бъде политически неутрален, когато обществената нужда изисква активна позиция.

 

Радев не пропусна да стрелне Герджиков,

че подкрепя действията на прокуратурата. Герджиков контрира с действия на МВР в Софийския университет днес - имало акция. Така кандидатът на ГЕРБ намекна за предизборни своеволия. Герджиков атакува персонално и вътрешния министър Бойко Рашков. Радев защити министъра, а после спорещите си размениха реплики кой как бил или не бил слязъл на земята.

Стана ясно, че Герджиков иска да види идеите на Радев за промяна в конституцията, за която президентът спомена тия дни. Той попита има ли въобще нужда от промени. Според него те не бива да са прицелени в главния прокурор Иван Гешев, а да установят върховенството на правото. Радев отвърна, че проблемите са и системни, и персонални, т.е. засягат и Гешев. Президентът изтъкна, че по сега действащата уредба главният прокурор не подлежи на контрол. Герджиков пък каза, че е нужен дебат между партиите. Кандидатът на ГЕРБ пак повтори, че е важно да се гледат принципните неща.

По темата за Македония

и двамата отрекоха да има нужда от референдум. Дебатът в тази част, общо взето, не излезе от клишетата.

И двамата казаха, че са ваксинирани. Радев провидя успех на правителството в борбата срещу COVID-19 - страната излизала от критичната ситуация. Герджиков пък описа лошата организация в болниците. Освен това кандидатът на ГЕРБ се обяви срещу зеления сертификат - бил въведен след принуда, а той лично не обичал принудите. Радев го попита какво предлага вместо сертификат. Герджиков отвърна, че не може да оправя проблеми, заложени през лятото. Но все пак имал идеи, а и можело да се попитат специалист, включително след свикване на консултативен съвет.

“Не са така розови нещата. Аз затова ви казвам - слезте на земята“,

каза Герджиков. И разказа конкретен пример за бюрокрация в болниците - чут на място от лекари. Радев намери за уместно да отвърне, че медиците са били прогонени от България преди години. И пренасочи разговора към учениците - доскоро стоели затворени вкъщи, а вече ходели на училище, което било успех. После Герджиков за трети път призова Радев да слезе на земята. Радев отвърна, че във всеки посетен от него град навестява и болниците - държи връзка с лекарите.

Следващата тема бе инфлацията.

Радев изтъкна, че проблемът е световен, на международните пазари, а инфлация има в САЩ и Западна Европа. “Не знам в какви болници и предприятия сте били, оплакват се навсякъде“, каза Герджиков. “Оплакват се навсякъде в света“, отвърна Радев. Всичко това бе в контекст на критики на Герджиков, че властта не взема мерки срещу цените, а и стоките от първа необходимост поскъпват. Според претендента на ГЕРБ ситуацията, също както при коронавируса, е изпуснати още лятото. Държавата преминавала от криза в криза. Радев отвърна, че правителството е предприело нужните действия, а парламентът бавил актуализацията на бюджета. Държавният глава се защити и с липсата сега на парламент, който да гласува законови промени, ако са нужни.

Обсъдена бе и Русия. Разговорът бе лежерен, докато докато Герджиков остро не попита Радев чия територия, счита че е Крим.

“Крим е украински.

Какъв флаг се вее, няма значение“, каза Герджиков. Спомена и думата “анексия“. Радев избяга директен отговор - каза, че санкциите не работят, Европа търсела прагматични решения, Германия инвестирала в Русия... Накрая Герджиков повтори въпроса.

"Руски е в момента, какъв да е?",

отговори Радев.

После дискусията се насочи и към шпионските скандали. Герджиков изтъкна, че при Плевнелиев са се вземали по-адекватни решения. Радев, естествено, възропта. Разговорът плавно премина към САЩ. Настоящият държавен глава похвали санкциите по закона "Магнитски". Обяви ги за решителен акт в подкрепа на демокрацията. И двамата се съгласиха накрая, че трябва да се работи срещу корупцията.

Нататък отново се разгоря спор по въпроса Радев обединител ли е. Герджиков каза, че президентът е разединил обществото. Радев отвърна, че няма как да се обедини с чекмеджета, източване на обществения ресурс и т.н.

Бежанците, а и армията и въоръжението ѝ, бяха следващите теми. По цветните моменти: Герджиков заяви, че днес Рашков насъскал хората с фейк нюз срещу съседна държава - очевидно имаше предвид страстите около намесата на Турция във вота у нас. Радев отвърна, че не се занимава с фейк нюз. После поспориха около цената на военните самолети. Герджиков каза, че Радев имал слабост към руските МИГ-ове, а трябвало да се откаже от тази слабост, както навремето сам той се отказал от любим "Москвич".

Последваха насрещни въпроси. Първият бе на Герджиков - дали служебният кабинет е поемал ангажимент за затваряне на Маришките тецове. Радев отговори положително - това били индикативни дати, съгласно Плана за възстановяване, които редовният кабинет на ГЕРБ не посмял да посочи. А датите били 2038-2040 г. Радев каза, че ще бъдат отстоявани, наред с реализирането на нови технологии при запазване на работни места.

На свой ред Радев стрелна Герджиков за подкрепата му за прокуратурата. И

настъпи най-острата част от диспута.

"Шкафчетата не са мои. Обаче вашите товари, а и кризата в обществото, разделението - те са все ваши. Не казахте нито какво сте постигнал, нито къде сте сгрешил", отвърна Герджиков. Той обвини Радев във фиксация в Бойко Борисов. "Един добър президент би трябвало да подкрепя всички институции. Главният прокурор не го познавам като личност. Ако си върши работата - добре, ако не - не. Ако няма механизъм за контрол, нека има", каза Герджиков. Няколко пъти заяви, че през цялата кампания Радев му е приписвал чужди грехове. 

"Тези хора вървят с вас. Министърът на вътрешните работи, който бе

министър, докато биеха вашите студенти,

ви представя. Как да нямате общо с тези хора", отвърна Радев. Нататък Герджиков нападна опонента си, че никога не е посочил и една своя грешка. "Как ще обедините мафията с жертвите на мафията", контрира на свой ред Радев. "Аз нямам от какво да се притеснявам. нямам шкафчета, не оправдавам лоши практики. Подкрепям всяка осъдителна присъда на човек, който е извършил нещо нередно. Аз какво лошо съм направил..." - така звучаха отговорите на Герджиков.

Радев го атакува наново, че не бива да е лице на тия, "които разграбиха България". "Моята цел е да обединя. Може ГЕРБ и Бойко Борисов да са направили грешки, но направиха и добри неща. Вие допуснахте само грешки", не остана длъжен Герджиков. Накрая спорът се завъртя около това, че единият присвоил промяната, а другият бил  "кандидата на коалицията "Магнитски"".

В последната част от дебата и двамата отговаряха на лични въпроси. Зрителите чуха, че и двамата се доверяват на съвестта си. Освен това обичали филми, а едният (Радев) чел последно българската книга "Глина". Другият (Герджиков) - стихове на Недялко Йорданов. И т.н., и т.н.

Още по темата