Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украйна настоява за по-модерни оръжия за пробив на фронта

Позиционната война с Русия повтаря безизходицата от Първата световна война

02 Ноем. 2023
Президентство на Украйна
Валери Залужни

Главнокомандващият Украинските въоръжени сили (УВС) генерал Валери Залужни призова за нови оръжейни доставки, за да се излезе от позиционната война, която наподобява безизходицата през Първата световна война.

Конфликтът с Русия навлиза в нов етап на позиционна война, включваща статични и изтощителни битки, отбелязва Залужни в интервю пред британското списание "Икономист". Той предупреждава, че това може да бъде от полза за Москва, като й позволи да възстанови военната си мощ.

Киев трябва да получи нови, ключови оръжия и технологии, включително въздушна мощ, смята Залужни. Украйна се опасява, че Западът може да намали своите оръжейни доставки за нея, за да помогне на Израел, който влезе във война срещу "Хамас" след нападението, извършено от палестинското ислямистко движение на 7 октомври.

Главнокомандващият УВС също така призовава страната му да увеличи числеността на своите военни резерви, включително като разшири категориите украински граждани, които може да бъдат извикани на обучение или да бъдат мобилизирани.

Едно от основните послания на Залужни е, че "дълбокият и красив пробив е малко вероятно да се случи". "Точно както по време на Първата световна война, ние сме достигнали ниво на технологично развитие, което ни поставя (Украйна и Русия) в задънена улица", казва той. 

"Простият факт е, че ние виждаме всичко, което прави врагът, а той вижда всичко, което правим ние. За да излезем от тази безизходица, трябва да измислим нещо принципно ново. Както някога китайците са изобретили барута", казва той.

Признавайки безизходицата на фронта, Залужни всъщност потвърждава, че военното командване възнамерява на този етап да се откаже от настъпателни действия с оглед на безизходицата на фронта и безсмислието на настъпателните действия. Зеленски не е съгласен с този подход и настоява за продължаване на настъплението. 

Също така Залужни признава стратегията за обезкървяване на руската армия за грешка. "Това беше моя грешка. Русия загуби над 150 000 убити мъже. Във всяка друга страна подобни загуби щяха да спрат войната", заявява той. 

Числото, което сочи, е наполовина от броя на загиналите руснаци, съобщаван всеки ден от Генералния щаб. По негови данни повече от 300 000 руснаци вече са били убити в Украйна. За украинците се твърди, че са дали 100 000 жертви.

По същество той признава "тежки загуби" от двете страни на фронта. Според него "настъпателните действия и на двете страни протичат със значителни трудности и големи загуби на техника и личен състав". "Ако погледнете учебниците на НАТО и математическите изчисления, които направихме, четири месеца би трябвало да са ни достатъчни, за да стигнем до Крим, да воюваме в Крим, да се върнем от Крим и отново да влезем и излезем", каза генералът.

Според него се е предполагало, че ВСУ ще напредва на юг със скорост от 30 километра на ден (в действителност за четири месеца общият напредък е бил 17 километра).

"Отначало си помислих, че нещо не е наред с нашите командири, затова смених някои от тях. След това си помислих, че може би нашите войници не са добри, затова разместих войници в някои бригади", казва Залужни.

Но след това Залужни се зачел в съветски учебник за пробиване на укрепленията от Първата световна война: "Осъзнах, че точно тук се намираме, защото както и тогава, нивото на технологично развитие днес е вкарало в ступор както нас, така и нашите врагове."

Победата според Залужни е възможна или чрез някакъв голям технологичен пробив - но "няма признаци", че той може да се очаква скоро. Или чрез превъзходство в ключови оръжия, с каквито ВСУ също не разполага.

Генералът казва, че в момента Русия е в състояние да поддържа превъзходство в оръжията и оборудването, ракетите и боеприпасите за значителен период от време. В същото време възможностите на руската военна промишленост се увеличават въпреки санкциите. 

По-специално, до края на 2023 г. Руската федерация може да увеличи броя на авиацията до 8 дивизии. "Това са стотици самолети и хеликоптери", заяви главнокомандващият.