Медия без
политическа реклама

Медии пускат нова версия за взрива на "Северен поток''

Ген. Залужни поръчал атаката. Президентът Зеленски не е знаел, твърдят The Washington Post и Der Spiegel

12 Ноем. 2023
Роман Червински
Роман Червински

Координатор на атаката срещу „Северен поток“ е бил украинският полковник Роман Червински, съобщиха The Washington Post и Der Spiegel след съвместно разследване. Полковникът не се е занимавал с планирането на операцията, а е изпълнявал заповедите на "високопоставени украински служители", които са били подчинени на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни. Президентът Зеленски не е знаел за операцията.

48-годишният Червински, бивш офицер от украинските въоръжени сили, е координирал екип от шест души, който е наел яхта под измислени имена и е използвал оборудване за дълбоководно гмуркане, за да заложи експлозиви на тръбопроводите Северен поток 1 и Северен поток 2. На 26 септември 2022 г. три експлозии предизвикаха масивни течове по тръбопроводите Северен поток, които текат от Русия към Германия под Балтийско море. 

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Червински служи в отдел на украинските сили за специални операции. Той докладва на генерал-майор Виктор Ханущак, опитен и уважаван офицер, който общува директно със Залужни.

Червински в момента е в киевски затвор по обвинение, че е злоупотребил с властта си, докато се е опитвал да примами руски пилот да избяга в Украйна през юли 2022 г. При този случай той е действал без разрешение, дал е координатите на украинското военно летище "Канатово" в Кропивницки, последвала е обаче руска ракетна атака, при която загива командирът на военното поделение, а 17 военни са ранени. Затова през април т.г. Червински е арестуван. 

Червински твърди, че е жертва заради критиките си към украинския президент Володимир Зеленски и неговата администрация. Червински твърди, че в близкото обкръжение на Зеленски има шпиони на Русия. Ханущак твърди, че операцията е била одобрена от въоръжените сили.

Чрез адвоката си Червински отрече каквато и да е роля в саботажа на "Северен поток". “Всички спекулации за участието ми в нападението срещу „Северен поток“ се разпространяват от руската пропаганда без никакво основание", казва Червински в писмено изявление до The Washington Post и Der Spiegel, които заедно са провели разследването за неговата роля. Украйна официално не е коментирала информацията

"Ролята на Червински илюстрира сложната динамика и вътрешното съперничество в Киев между украинското разузнаване и военно учреждение", смята The Washington Post. 

The Washington Post подчертава, че участието на Червински във взривяването на „Северен поток“ противоречи на публичните заявление на президента Зеленски, че Украйна не е участвала. “Аз съм президент и съответно давам заповеди", казва Зеленски през юни в отговор на информация на The Post. Нищо подобно не е направено от Украйна. Никога не бих действал по този начин", каза Зеленски тогава. 

Доклад на ЦРУ, публикуван в Discord обаче твърди, че Зеленски просто не е знаел за операцията

В интервю за The Post през юни тази година, ген. Залужни заяви, че ЦРУ никога не го е питала директно за нападение срещу „Северен поток“. Той каза, че след експлозиите през септември 2022 г., той е получил телефонно обаждане от бившия пръв американски военен ген. Марк А. Мили. “Той ме попита: Имате ли нещо общо с това? ’ Казах: "Не. Планират се много операции, продължават много операции, но нямаме нищо общо с това, изобщо нищо”.

В четвъртък канцеларията на президента на Украйна Володимир Зеленски отрече за възникнали разногласия между него и главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний. Слуховете за "разцепление" се появиха след статията на главнокомандващия за The Economist. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата