Медия без
политическа реклама

Белият дом: Байдън ще посети Полша на 22 февруари

Той ще се срещне и с лидери на т.нар. Букурещка деветка, част от която е и България

10 Февр. 2023

Президентът на САЩ Джо Байдън ще отбележи годишнината от руското нахлуване в Украйна този месец с посещение в Полша, съобщиха от Белия дом, цитирани от световните агенции.

Байдън ще пътува на 20-22 февруари, като ще се срещне с полския президент Анджей Дуда, а също и с членове на Букурещката деветка - група от членове на НАТО в Източна Европа, заяви прессекретарят Карин Жан-Пиер. 

В групата Б-9,  участват страните от Източния фланг на НАТО, включително и България. В нея са още Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чешката република.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обеща, че страната му ще предостави допълнителна военна помощ на членовете на Северноатлантическия договор (НАТО) в Централна и Източна Европа на фона на опасенията за увеличения брой на руски войски близо до границата й с

От съобщението на Белия дом не става ясно дали Байдън ще се срещне с всички от групата. 

Той ще "обсъди двустранното ни сътрудничество, както и колективните ни усилия в подкрепа на Украйна и засилване на възпиращата сила на НАТО", обяви само говорителката.

Съединените щати възнамеряват да изпратят войските си не в Украйна, а в съседни страни от НАТО в случай на предполагаемо възможно нашествие на Русия.

“Байдън ще произнесе реч по повод 24 февруари, когато се навършва една година от бруталното и непровокирано нахлуване на Русия в Украйна, като ще обърне внимание на това как Съединените щати са обединили света в подкрепа на народа на Украйна, който защитава своята свобода и демокрация", каза тя.

Пътуването на Байдън ще съвпадне с обръщението на руския президент Владимир Путин към нацията в Москва на 21 февруари.

Полша е основният център за украински бежанци след началото на войната и за вкарванео на западна военна помощ, голяма част от която идва от САЩ. Смята се обаче, че е малко вероятно Байдън да посети съседна Украйна поради опасения за сигурността, припомнят агенциите.

Множество европейски лидери са посещавали украинската столица Киев. Съпругата на Байдън, първата дама Джил Байдън, направи изненадващо посещение през май 2022 г. в Западна Украйна.

Още по темата