Медия без
политическа реклама

САЩ са готови да разположат войски на Изток, включително и в България

Казах на Путин, че при инвазия в Украйна, ще изпратим войници в страните от Б-9, обяви президентът Джо Байдън

12 Дек. 2021
Архив ЕПА/БГНЕС

Съединените щати възнамеряват да изпратят войските си не в Украйна, а в съседни страни от НАТО в случай на предполагаемо възможно нашествие на Русия. Това обяви президентът на САЩ Джо Байдън в отговор на журналистически въпроси в Уилмингтън, Делауеър, където прекарва почивните дни, цитиран от ТАСС и Агенция Фокус.

Държавният глава беше попитан защо е решил да се откаже от идеята за разполагане на американски войски в Украйна в случай на инвазия на Руската федерация. „Това никога не е разглеждано“, отговори президентът. „И готови ли сте да изпратите американски войски на война в Украйна, за да се бият с Русия на бойното поле?“, попита президентът.

Той разкри, че на онлайн среща на върха той е казал на руския лидер Владимир Путин, че в случай на инвазия американски войски ще бъдат изпратени в страните от Букурещката девететка (B9), разположени на източния фланг на НАТО (България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Естония). „Ще трябва да изпратим повече американски и натовски войски на източния фланг, Б-9 – всички онези страни от НАТО, за които имаме свещено задължение да ги защитим от всяка атака на Русия“, заяви американският лидер.

В същото време той добави, че САЩ „ще продължат да предоставят на украинския народ отбранителни способности“, без да уточнява техния характер.

Байдън повтори, че в разговора си с руския държавен глава той е посочил разрушителните икономически последици за Руската федерация от потенциално руско нашествие в Украйна. „Казах абсолютно ясно на президента Путин, че ако той нахлуе в Украйна, икономическите последици за неговата икономика ще бъдат опустошителни“, каза Байдън „Въздействието на всичко това върху Русия, отношението, начина, по който останалият свят гледа на Русия, ще се промени значително. Вие ще платите ужасна цена“, добави Байдън, визирайки разговора си с руския лидер.

 

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обеща, че страната му ще предостави допълнителна военна помощ на членовете на Северноатлантическия договор (НАТО) в Централна и Източна Европа на фона на опасенията за увеличения брой на руски войски близо до границата й с

 

Още по темата