Медия без
политическа реклама

Режисьорът Кулябин: Русия е тази, която отменя руската култура

Един човек е взел цялата страна за заложник, но като заложник тя се чувства много комфортно, смята именитият театрал

04 Яну. 2023
Тимофей Кулябин
Тимофей Кулябин

Новосибирският държавен театър „Червеният факел“ („Красный факел“) освободи от поста му директора Александър Кулябин – баща на известния режисьор Тимофей Кулябин, който се обяви открито срещу войната в Украйна. Самият Тимофей Кулябин поставя в този театър от 2007 г., а от 2015-а бе негов главен режисьор. Той напусна „Червеният факел“ и Русия в самото начало на така наречената от Кремъл „специална военна операция“. През декември 2022 г. новосибирският театър свали от афиша си спектаклите на Кулябин-младши, след като по-рано, през април, това бе направил Болшой театър в Москва.

Преди малко повече от месец Тимофей Кулябин постави своя модерна версия на „Нора“ по Ибсен в Народния театър „Иван Вазов“. На 16, 17 и 18 февруари е предвидено на първата ни сцена да гостува неговият спектакъл „В самотата на памуковите полета“ по Бернар-Мари Колтес, продукция на Дайлес театър в Рига с прочутия Джон Малкович в главната роля.  

Вчера в обширно интервю за сайта medusa.io Кулябин разказа за решението си да не се връща в родината, коментира т.нар. отмяната на руската култура, която самата Русия извършва, сподели за предстоящите си ангажименти и начина, по който интерпретира класиците.

Режисьорът се спира на радикалната концепция на своя спектакъл „Три сестри“ (познат с екранната си версия и на българската публика), в който актьорите изцяло общуват на жестомимичен руски език (за зрителите има и субтитри). За него екипът на Кулябин е изучавал този език в продължение на 2 години. Той признава, че никъде по света не би могъл да прави подобни експерименти, освен в „Червеният факел“ – театър, изцяло ориентиран спрямо него и неговия метод на работа. Ограничения и цензура по отношение на него там не е имало. На въпроса дали на 24 февруари 2022 г. е осъзнал, че вече няма да е така, Кулябин отговаря: „На 24-ти беше трудно нещо да се разбере. Но мисля, че на 25-и или 26-и в мен сработи някакъв механизъм и тогава осъзнах: ако ще продължава така, никога няма да се върна в Русия“. Интендантът на пражкия театър, в който в онзи момент поставя, го вика в кабинета си и му казва, че трябва да направи изявление. Кулябин обяснява, че вече го е написал – заедно с целия си екип, и на 25-и е било публикувано в социалните мрежи. И му дава да го прочете, а театралният шеф се разплаква. „Той плачеше и казваше: „Разбирам, че след това ти няма да можеш да работиш в Русия, а аз те принуждавам да направиш морален избор къде да останеш“. Аз отговорих: „Това не е твой морален избор, не се натоварвай. Аз сам съм го направил“, разказва режисьорът. И добавя, че е бил наясно, че решението му ще се отрази и върху театър „Червения факел“, и върху отношението към родителите му в Русия – веднага или след време, но просто не е можел да замълчи.

„Има много по-страшни загуби от това името ти да бъде премахнато от афишите. Например, когато го няма твоя театър или твоя дом. В сравнение с катастрофата, която се случва сега в Украйна, за нищо не си струва да се съжалява“, смята Тимофей Кулябин. Режисьорът коментира, че баща му е уволнен заради неговите (на сина) изказвания, при това в момент, когато Кулябин-младши вече не е бил главен режисьор на „Червеният факел“, тоест вече не е бил служител на баща си в качеството му на директор и той не би могъл да носи никаква отговорност за него.  

На въпроса дали се е сблъсквал с много обсъжданата в медиите тема за т.нар. отмяна на руската култура, Кулябин отговаря: „Сблъсквал съм се. Моите спектакли бяха свалени в Русия. Това се нарича отмяна на руската култура. Има една държава, която категорично отменя руската култура и тази държава е Русия. В Европа такова нещо не съм срещал“. Според него руския театър го чака падане на художественото равнище, а след това – застой, принудително поставяне на пиеси за Донбас, гастроли на фронта и т.н. „Русия не иска да бъде в бъдещето, тя дори не иска да бъде в настоящето – на нея й е много добре в миналото“, казва Тимофей Кулябин. И за финал обобщава: „Литературата не е отговорна за престъпленията, които вършат държавата или хората. Това е култура, тя никъде няма да отиде и няма да изчезне, няма да се разтвори, тя има огромно наследство. А фактът, че сега ще има връщане с десетилетия назад, е избор. Ясно е, че един човек е взел цялата страна за заложник. Но като заложник тя се чувства много комфортно…“.

 

БЪДЕЩЕ

В момента режисьорът възстановява оперния си спектакъл от 2017 г. „Риголето“ във Вупертал, Германия, като действието ще се развива в условна източноевропейска страна, а шутът Риголето е „пропагандист“, влиятелен човек, близък до силните на деня. Следващите постановки на 38-годишния Кулябин в Европа също по някакъв начин ще са свързани с темата за Русия и войната: „Макбет“ във Франкфурт и „Страх и мизерия в Третия райх“ в Талин. „Макбет“ е пиеса за един тиранин, за абсолютното зло, което убива всички, включително и децата“, категоричен е той.

Кулябин смята, че режисьорът е всъщност авторът в театъра. „Взимам Ибсен или Чехов, но не падам на колене пред тях, а гледам на пиесите им така, сякаш мой приятел ги е написал вчера. Много изучавам самия текст и цялата му иконография, която ми е нужна, точно за да се откажа от излишното уважение. В същото време се опитвам максимално да съхраня присъствието на автора. Това е толкова парадоксално: няма почитание, но лицето и ароматът на автора винаги се виждат и усещат при мен“, обяснява именитият режисьор.

Пиесата на Ибсен „Нора, или куклен дом“, поставена в Народния театър от световноизвестния руски режисьор Тимофей Кулябин, е знаково събитие, доказващо нагледно как класиката може да е модерна, без да бъде изнасилвана.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата