Медия без
политическа реклама

МК: В Народния театър не е пожароопасно

Ведомството обяви резултати от проверка след инцидента, свързан с напускането на Камен Донев

24 Окт. 2023
На 12 юли т.г. "Животът е прекрасен" бе изиграна за 168-и път на сцената на Народния театър - и вероятно за последен, поне докато Васил Василев е негов директор.
На 12 юли т.г. "Животът е прекрасен" бе изиграна за 168-и път на сцената на Народния театър - и вероятно за последен, поне докато Васил Василев е негов директор.

Министерството на културата публикува резултатите от проверка на пожарната безопасност в Народния театър след инцидента, който доведе до напускането на Камен Донев, нещатен изпълнител на сцената на театъра в хитовия спектакъл "Животът е прекрасен".

"Твърденията в подадения сигнал се неоснователни", се казва в заключението на Инспектората на МК, "с изключение на едно - възникналата ситуация по време на представлението "Животът е прекрасен" на 12.07.2023 г., свързана с една от пералните машини, която се ползва за театрален реквизит". "С проверката е установено, че в Народен театър „Иван Вазов“ се спазват разпоредбите... за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите. Действията на директора Васил Василев са били навременни и адекватни, в съответствие с неговите задължения и правомощия", казва още заключението на МК. На директора все пак е дадена препоръка да се извършва противопожарен инструктаж на всички служители всяко тримесечие. 

На 12 юли бе 168-ото представление на спектакъла, поставен от Александър Морфов, който няколко месеца по-рано беше уволнен от Народния театър след бурно протекъл в обществото, медиите и зад кулисите конфликт между него и директора Васил Василев, назначил го няма и година преди това за свой главен режисьор.

Същата вечер на 12 юли Камен Донев публикува в своя Фейсбук профил видео, в което съобщава, че на сцената се е появил лютив дим. На запитването му защо не се появява пожарникар, му е обяснено, че в сградата няма такъв.

Този епизод сложи връхната точка в конфликта между Донев и директора на театъра Васил Василев, след което той категорично отказа повече да излиза на сцената на Народния театър. "Животът е прекрасен" към този момент имаше планирано представление и за следващия сезон - през септември, което не се състоя.

Камен Донев, който бе нещатен актьор в Народния - в спектакъла на Александър Морфов "Животът е прекрасен" - обяви, че напуска сцената на театъра. Скъпа моя, уважаема публика!

Няколко седмици по-рано стана ясно, че известни актьори, които играят на сцената на Народния театър "Иван Вазов", но не са на щат в трупата, са принудени да влизат в сградата с баджове "гост посетител". Пръв с такъв бе закичен Камен Донев. На подобно удостоверяване е бил подложен и актьорът Теодор Елмазов - също участник в "Животът е прекрасен" и "Хъшове" на Александър Морфов, който сега е на щат в Сатиричния театър, но преди това в продължение на десетилетия е бил част от екипа на Народния. 

От днес известни актьори, които играят в Народния театър „Иван Вазов“, но не са на щат в трупата, са принудени да влизат в сградата със специални легитимации, алармираха техни колеги.

След сътресенията през миналата театрална година, сезон 2023/2024 в Народния театър засега тече тихо.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата