Медия без
политическа реклама

И Камен Донев къса с Народния театър

Заради "безобразното, арогантно поведение" на директора

13 Юли 2023Обновена
Камен Донев
Анита Димитрова
Камен Донев

Камен Донев, който бе нещатен актьор в Народния - в спектакъла на Александър Морфов "Животът е прекрасен" - обяви, че напуска сцената на театъра. "Скъпа моя, уважаема публика! Искам да ви информирам, че от днес напускам представлението "Живота е прекрасен" поради крайна нетърпимост към ситуацията в Народния театър и безобразното, арогантно поведение на директора на театъра. След скандалите и събитията произтекли впоследствие, аз излизах на сцената от любов към спектакъла и от уважение към вас, зрителите. Но чашата преля...", пише той във "Фейсбук".

Снощи "Животът е прекрасен" се игра за 168-и път. Спектакълът, който безотказно пълни Голямата зала, остана в афиша на театъра, въпреки че директорът Васил Василев уволни дисциплинарно режисьора му Александър Морфов през февруари. В програмата има планирано представление и в началото на следващия сезон - на 28 септември. В адаптацията по Николай Ердман играят и други близки и поддръжници на Морфов - съпругата му Рени Врангова, Албена Колева, Руси Чанев, Теодор Елмазов.

Камен Донев бе сред активистите, които се обявиха в подкрепа на режисьора и поискаха оставката на директора, след като конфликтът между двамата (и бившата пиарка Велислава Кръстева помежду тях) разтресе театралната общност през ноември м.г. През април Васил Василев заведе в Софийския районен съд дело за обида срещу актьора. Поводът бе тв интервю, в което Камен го нарече "мижитурка" и "човечец".

В края на юни стана ясно, че е променен пропускателният режим в Народния театър и артистите, които играят на сцената му, но не са на щат там, са принудени да влизат с бадж "гост посетител". Именно с такъв статут е Камен Донев, както и Теодор Елмазов, който от два сезона работи в Сатирата, но преди това десетилетия е бил актьор на Народния.

От днес известни актьори, които играят в Народния театър „Иван Вазов“, но не са на щат в трупата, са принудени да влизат в сградата със специални легитимации, алармираха техни колеги.

 "Аз имам достойнство и няма да позволя то да бъде погазвано! Благодаря ви за аплодисментите. Надявам се и вярвам, че ще се видим в Народен театър "Иван Вазов" при други обстоятелства и друго ръководство", завършва своята публикация в социалните мрежи Камен Донев.

В края на сезона изглежда кадровите проблеми в Народния отново се нажежават. Вчера бе обявено и неподновяването на договора на фотографа Стефан Н. Щерев, който се грижи за заснемането и имиджа на постановките от 10 години.

Въпреки че Народният театър залага амбициозна програма за предстоящия си сезон, зад кулисите на първата ни сцена продължават и кадровите сътресения. От днес вече не съм част от Народен театър “Иван Вазов”.

РЕАКЦИЯ

Както и по случая с Щерев от вчера, отговор от Народния театър постъпи за часове. "Намираме за манипулативно и непрофесионално поведението на актьора Камен Донев, който за пореден път използва сцената на театъра, за да насажда напрежение, което дестабилизира работата на институцията и уронва престижа на Първата сцена на България", се казва в позицията.

От театъра твърдят, че договорът, сключен с Камен Донев за ролята на Подсекалников в "Животът е прекрасен" на 20.12.2022 г., е с трикратно по-високо възнаграждение от предходния му договор за същия спектакъл и е в сила до изиграването на 10 представления. До момента са реализирани девет с негово участие, а последният му ангажимент е програмиран за 28 септември.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата