Медия без
политическа реклама

Уволненията в Народния театър продължават с фотографа Стефан Щерев

12 Юли 2023
"Споделям тази моя фотография като метафора: На нея се вижда колко хубав е народният ни театър и отвътре, но и колко голяма възможност има да пропада сцената му", написа Щерев под свой кадър от спектакъла "Братя Карамазови".
Стефан Н. Щерев
"Споделям тази моя фотография като метафора: На нея се вижда колко хубав е народният ни театър и отвътре, но и колко голяма възможност има да пропада сцената му", написа Щерев под свой кадър от спектакъла "Братя Карамазови".

Въпреки че Народният театър залага амбициозна програма за предстоящия си сезон, зад кулисите на първата ни сцена продължават и кадровите сътресения. "От днес вече не съм част от Народен театър “Иван Вазов”. Без назована причина ми беше казано от директора, че договора ми за предстоящия сезон няма да бъде подновен", пише във "Фейсбук" щатният фотограф на трупата Стефан Н. Щерев (инициалът го отличава от актьора Стефан А. Щерев, познат и от тв екрана), който бе част от екипа в продължение на 10 години.

"Мисля..., че е уважително, след като няма ни най-малък повод от моя страна или не изпълнение на задължения, да получа поне достойно обяснение за причината. Единственото, което стана ясно е, че при никакви условия не иска да продължа работата си за НТ", пише още фотографът, който през последния театрален сезон е създал над 3000 селектирани кадъра от общо 15 постановки на Народния; 21 трейлъра и тийзъра; 9 цели заснети постановки с 2/3 камери (видео); 2 пълнометражни документални филма за създаване на постановките “Орфей” и “Хъшове”;  2 заснети лекции (видео), две фотоизложби в кулоарите на театъра, една на Моста на Влюбените и една във Виена. 

"Общо заснетите постановки в професионалния ми път са 194, от които 135 за Народен театър "Иван Вазов", припомня Щерев.

"Това е класически пример какво се получава, когато някои са в такива институции не да работят в името на театъра, а в името на лични цели и страсти, същото както е и в управлението на държавата…. и там принципите, целите и страстите са същите - не да се служи на Нещо, а на някой.

От последното изречение да не си помислихте, че говоря за президента?! 😉", заключава Стефан Н. Щерев. 

Постът му предизвика бурни реакции и подкрепа от страна на актьорите Койна Русева, Рени Врангова, Анастасия Ингилизова, Касиел Ноа Ашер, Теодор Елмазов, театрални и кино критици, журналисти и др.

 

ПРАВО НА ОТГОВОР

Няколко часа след публикацията на Щерев от театъра разпространиха съобщение до медиите. В него се казва, че фотографът е бил назначен на едногодишен трудов договор от 11.07.2022 г., а успоредно с това е осъществявал и други дейности, уредени с допълнителен договор за уреждане на авторски права. "С оглед предстоящото изтичане на трудовия договор на Стефан Щерев и възможностите за подновяването му, в рамките на последния месец между него и директора на Народния театър Васил Василев са проведени два телефонни разговора и една среща (5 юли). На Стефан Щерев е обяснено, че договорът му не може да бъде подновен при същите финансови параметри, особено с оглед зачестилите от негова страна искания за допълнително заплащане за дейности и услуги, реализирани в рамките на трудовото му правоотношение", се казва в официалната позиция на театъра.

Народният театър постоянно е сцена на сътресения и скандали от миналата есен насам, когато възникна конфликт между главния режисьор Александър Морфов и пиарката Велислава Кръстева. И двамата, назначени месеци по-рано от новия директор Васил Василев, освободиха постовете си - Морфов бе уволнен дисциплинарно, а Кръстева напусна. Василев продължава да е начело на академичната трупа.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата