Quantcast

Медия без
политическа реклама

Звездата Камен Донев обявен за „гост-посетител“ в Народния

Табелки с унизителни обозначения получиха известни нещатни артисти, настояващи за оставка на директора Васил Василев

28 Юни 2023Обновена
Фейсбук
Камен Донев, заради когото много зрители идват в Народния и когото всички познават, подложен на обидна легитимация.

От днес известни актьори, които играят в Народния театър „Иван Вазов“, но не са на щат в трупата, са принудени да влизат в сградата със специални легитимации, алармираха техни колеги. Първи потърпевш от абсурдното ново решение на администрацията на театъра е мегазвездата Камен Донев, който преди месеци поиска оставката на директора Васил Василев и се обяви в подкрепа на уволнения от него главен режисьор Александър Морфов в хода на конфликта между двамата, който от ноември миналата година тресе театралната общност. За да бъде допуснат в театъра, където тази вечер е в главната роля в спектакъла на Морфов „Животът е прекрасен“ и за който бяха продадени всички близо 800 билета, Камен Донев е получил от портиера бадж с надпис „гост посетител“ на входа… „Един случаен гост посетител! И това му е много! Че и представление ще ми играе“, коментира снимката на Камен с унизителната табелка в своя профил във Фейсбук актрисата Рени Врангова, съпругата на Морфов.

На подобно удостоверяване е бил подложен и актьорът Теодор Елмазов, който от два сезона е щатен в трупата на Сатиричния театър, но преди това в продължение на десетилетия е бил в екипа на Народния. „Днес съм гост посетител на народния театър! Гостувам за участие в представлението „Животът е прекрасен“ с реж. Ал. Морфов! Ще бъда гост посетител и през втората седмица на юли за две представления на „Животът...“ и три на „Хъшове“! Надявам се да не преча, ще бъда тих в коридора, няма да ползвам асансьора, само гримьорната, обличам костюма и играя, а след представлението бързо ще напусна сградата, в която имах 30 сезона!“, с огорчение и сарказъм отбелязва Елмазов в социалната мрежа.

Засега не е ясно дали и останалите артисти, които не са на щат в Народния, а играят на първата сцена, ще трябва да бъдат легитимирани с такива накърняващи достойнството баджове – например голямата актриса Мария Стефанова, или нареждането ще се спазва стриктно само към непокорните, които искаха оставката на директора и подкрепят Александър Морфов в неговия протест срещу него.

„Всички вече сме „обозначени“ в нашия театър. А имаме представление след малко и това, разбира се, не ни прави по-добри или по-лоши артисти. Щатни, нещатни, гост-посетители… Камен Донев е гост-посетител, това пише на неговата табелка, което е смешно, защото Камен е голям артист и би трябвало най-малкото портиерът да го познава“, коментира за „Сега“ Албена Колева преди началото на спектакъла „Животът е прекрасен“ тази вечер.

Тя, Валери Йорданов, Камен Донев, Рени Врангова, Теодор Елмазов и др. застанаха твърдо на страната на Александър Морфов и защитиха режисьора, когато той протестира с надраскване на вратата на бившата пиарка на театъра Велислава Кръстева, несъгласен с демонстрацията на политическите й обвързаности с ДПС. Василев дълго време не можа да овладее ситуацията, наострила хората в театъра едни срещу други, и в крайна сметка след месеци уволни дисциплинарно главния си режисьор, благодарение на чието име в концепцията спечели по-рано конкурса за директорския пост. В същото време пък Кръстева подаде оставка (по молба на директора). Сега в театъра се шегуват, че непокорните актьори ще трябва да излизат и на сцената с табелки „гост-посетител“.

„Майтапът настрана, има много по-сериозни проблеми в театъра – назначени са от всякъде, във всички служби хора, които нищо не разбират от театър, не познават никого, нямат представа къде се намират. Те се разпореждат, дават акъли, превеждат те през сцената, поемат отговорност за осъществяването на представлението, за безопасността, с която се движим и т. н. Силно се надявам да не съм лош пророк – дано не се случи нещо, което да докаже думите ми по много по-трагичен начин“, възмути се пред „Сега“ актрисата Албена Колева.

Дъщерята на Тодор Колев призна, че въпреки всичко тя и съмишлениците й репетират и играят на сцената в нормална обстановка. „Човек трябва да премине и през тези уроци. Ние сме хора с висок дух и ще се държим до последно, не може да ни уплаши някакъв администратор, при това некадърен“, отбеляза Колева и потвърди, че тя й колегата й Валери Йорданов въпреки позицията си в конфликта продължават да са в щатния екип. Актьорите, които се обявиха против методите на управление на директора Василев, почти не го виждали – те твърдят, че на третия, „директорския“ етаж, пази специална охрана.

 

ПРОПУСКАТЕЛЕН РЕЖИМ

На следващата сутрин Народният театър разпрати до медиите позиция, в която уточнява, че нов пропускателен режим наистина има от месец насам, но не бивало той да се свързва с "преднамерени внушения за особено отношение към дадени артисти".

"Пропускателният режим в Народния театър, със служебни карти, през турникет, е въведен със заповед от 22 май т.г., като заповедта е достъпна за всички заинтересовани на Информационното табло на Народния театър", пишат от академичната трупа. Преди това, в продължение на години, в Народния театър влизането е ставало с пропуски/чипове, каквито притежават всички щатни служители, а за временно ползване такива са се давали и на гостуващите актьори и трупи.

"С въвеждането на пропускателния режим се цели освен гарантирането на сигурност и безопасност, така и недопускане на свободен достъп до сградата – паметник на културата, до техническите съоръжения, гардероб, реквизит, гримьорни, архив, както и до произведенията на изкуството (на автори, сред които Дечко Узунов, Светлин Русев, Златю Бояджиев, Иван Табаков, Олга Шаханова, Цено Тодоров и т.н.), разположени в коридорите на Народния театър", заявяват от Народния и уточняват, че такава е практиката и в редица други европейски театри.

Още по темата