Медия без
политическа реклама

Депутатите спряха работа за едномесечна ваканция

Страхът от извънреден труд ги накара да вкарат парламента в среднощен режим на работа през последните 2 дни

БГНЕС
Последните дни преминаха с неистово бързане, напрежение и скандали, което влече със себе си риска от недобре свършена работа.

В петък се проведе последното заседание на Народното събрание за лятната му сесия. Депутатите се разпуснаха за ваканция, която ще продължи до края на август. След това предстои най-сложната им задача до момента – обсъждането и приемането на промените в Конституцията, които ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС заедно внесоха вчера.

От страх, че може да им се наложи да работят извънредно, депутатите пришпориха парламента през последните 2 дни. На многочасови заседания, включително през нощта, бяха приети огромен брой разнообразни законодателни поправки; бяха одобрени и важни кадрови назначения. Това стана със страхотно напрежение и скандали и очевидно влече със себе си сериозния риск от недобре свършена работа.

Така стана със Закона за държавния бюджет – най-важният акт на парламента. Той беше одобрен на заседание, продължило почти цяло денонощие – от сутринта на 27 юли, четвъртък, до ранни зори на 28-и, петък, като се работи през цялата нощ.

В петък преуморените депутати започнаха работа от 13 часа следобед и откараха така до след полунощ – отново при непрекъснати спорове и разпри. Така беше приет огромен пакет от промени в Наказателния кодекс, който засягаше най-различни престъпления – трафик на хора, пияно шофиране, хомофобия, жестокост срещу животните и т.н. Последва изборът на новия председател на Сметната палата; бяха отхвърлени, след много дрязги и яростна съпротива от ДПС, изключително спорни промени в Закона за горите, лансирани от движението.

След 12 часа през нощта, когато беше избран новият управител на здравната каса, тепърва предстоеше да се проведе изслушване на финансовия министър Асен Василев и на шефа на ДАНС Пламен Тончев. То засягаше последиците от отнемането на концесията на пристанище Росенец, която се държеше от руската енергийна компания „Лукойл“. Депутатите обаче бяха загубили интерес към протяжните заседания, а темата обещаваше точно такова. По предложение на зам.-председателя на парламента Никола Минчев, мнозинството реши да се отложи изслушването и Народното събрание да се разпусне за ваканция.

Още по темата