Quantcast

Медия без
политическа реклама

Парламентът отхвърли увеличението на сечта в горите

В хаотично гласуване преди полунощ ГЕРБ подкрепи ДПС, а петима от ПП-ДБ знаково се въздържаха

28 Юли 2023ОбновенаДИЛЯНА ДИМИТРОВА
Даже Пеевски беше в залата за знаковия за движението закон.

Депутатите отхвърлиха предложения в закона за горите, с които значително щеше да се увеличи количеството дърва за огрев, на които има право всяко домакинство в България. Това стана малко преди 23:30 ч. в хаотично гласуване, в което често се налага прегласуване, тъй като депутатите не успяват да разберат какво от всички варианти се гласува.

Залата се раздели наполовина - ГЕРБ не участва в дебата, но гласува с ДПС в подкрепа на скандалните промени. Срещу тях обаче се обединиха 92-ма депутати от ПП-ДБ, "Възраждане" и ИТН. Разпределението беше 98 "за", 92 "против", шестима въздържали се. В ПП-ДБ имаше един глас "за" - на Михал Камбарев, а петима се въздържаха. От БСП гласува един и то "въздържал се". При такъв паритет предложението не се приема. Поисканото прегласуване не даде различен резултат. Не беше приет и спорен текст, с който да се премахне изискването за удостоверение при собствен добив на дърва. Вижда се от резултата обаче, че бяхме на косъм от приемането на спорните промени. Както коментира Тома Белев - един от най-отявлените им критици, "Една полза да има от Бузлуджа" (което обяснява отсъствието на левите депутати).

Провалът на законопроекта накара лидера на ДПС Мустафа Карадайъ да поздрави депутатите от името на родопските общини, които той изброи една по една, и да ги покани да зимуват при родопчани. Зимата в Родопите въобще бе лайтмотив в изложенията на ДПС, което провокира опонентите им да попитат да не би зимата там да е 80% по-дълга от обичайното, че с толкова се увеличава добивът на дърва за огрев. В залата бе даден даже пример с днешни публикации от планината, че температурите са паднали до 3 градуса посред лято. "Там топлината е по-ценна от храната", емоционално каза Елхан Кълков.

 

ДЕБАТЪТ

Депутатите започнаха разправиите по въпроса малко след 22:00 ч. Ситуацията беше крайно необичайна - въпреки че законът се свързва основно с ДПС и интересите на техните общини в Родопите, той бе защитаван първо от депутат на ПП-ДБ - Михал Камбарев. В същото време повечето от коалицията обявиха, че ще гласуват против закона. Неговият основен противник обаче в дебата бе "Възраждане", които директно цитираха данни и аргументи от позициите на природозащитниците.

Спорният законопроект предвиждаше да се увеличи значително количеството дърва за огрев, които може да поиска всяко домакинство от кмета на своето населено място. Това количество беше намалено през февруари т.г. на 10 пространствени куб. м. Група депутати - основно ДПС, но и други, явно обединени по родопска линия, предложиха количеството да се увеличи сериозно на 15 плътни кубика. Законът бе придвижен до днешния момент с прочуло се заседание на земеделската комисия, свикано от 22:00 ч. в края на един от последните дълги парламентарни дни.

Заедно с увеличаване на количеството, ДПС предложи и едно облекчение, което се приема на нож - да отпадне изискването за удостоверение, ако човек сам ще извършва добива. "И удостоверение за носене на обувки ли ще искате?!", възмути се Мустафа Карадайъ. И той, и другите родопчани в дебата настояваха, че това сертифициране е неразбираемо за хора, които от малки работят с резачки в гората. Камбарев пък обясни, че цената на тези сертификати е непосилна за местното население в родопските общини, но призна, че отпадането на удостоверенията ще породи проблеми за износа на дървесина, тъй като тя няма да може да се сертифицира.

Карадайъ многократно взема думата, за да призове депутатите да не наказват обикновените хора, които при намалените количества не успяват да си осигурят дърва за целия сезон. Росен Костурков от ПП-ДБ се съгласи с част от доводите, но изтъкна скандалния начин на приемане на закона. "Този законопроект беше приет по начин, с който съм абсолютно против. Като се правят толкова насилствено промените, оставя се впечатление, че се прави нещо друго, а не да се помогне на хората", коментира той.

Много от изказванията започваха с уговорката, че ораторът също като другите има нещо общо с Родопите - Карадайъ е от Борино, Камбарев - от Смолян, и т.н. "Дайте да се придържаме към темата, защого иначе всички ще станем Je suis Родопи", призова председателят Росен Желязков.

Гласуването често бе толкова объркано, че депутатите не разбираха какво трябва да правят. Така по едно време сертификатът за личен добив беше приет. Това предизвика масово учудване, но до правилен резултат се стигна чак след като Желязков обясни директно какво би означавало гласуване "за". В крайна сметка отпадна и този текст от законопроекта.