Медия без
политическа реклама

ДПС подготвя промени в Конституцията

Засега движението пази в тайна детайлите на замисъла си

12 Яну. 2022Обновена
Йордан Цонев
БГНЕС
Йордан Цонев

ДПС ще предложи промени в Конституцията. Това съобщи зам.-председателят на парламентарната група на движението Йордан Цонев на брифинг в парламента.

Засега обаче от движението пазят в тайна замисъла си. Цонев посочи само, че се работи по проекта с експерти, както и че той ще включва "изискванията и препоръките на нашите европейски партньори". "Който иска, да го подпише" - така той коментира въпроса за евентуална подкрепа на инициативата от другите парламентарни сили.

Депутатите от ДПС ще се фокусират и върху антикорупционното законодателство, обяви Цонев. Като пример той даде готвени изменения в Закона за обществените поръчки, с които да се премахне т.нар. ин хаус процедура. "Разбрахме от изпълнителната власт, че в предни мандати са осъществявани поръчки по процедурата ин хаус, която била разрешена от ЕС, но тук в България през нея се осъществявали корупционни практики. Тъй като виждаме, че правителството е заето с други работи, ние ще му помагаме и нашият проект ще премахне възможността за ин хаус процедури", обясни Цонев с едва доловима ирония.

ДПС ще предложи и промени в Закона за публичните разходи с цел разходите на изпълнителната власт да бъдат напълно прозрачни и да минават през санкцията на парламента. "Ако трябва да го кажем на разговорен език, да затворим опцията "разходи през джипката"", уточни зам.-шефът на ПГ на ДПС.

Сред другите им законодателни предложения ще има и антикризисни мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. От ДПС ще внесат и промени в Закона за горите с идеята да не бъдат използвани дърветата за огрев като "бухалка за политически натиск". "Нашият електорат е много тежко пострадал и по време на управлението на ГЕРБ, и по време на управлението на Рашков от тези технологии", завърши Цонев.

Делян Пеевски и група депутати от ДПС ще внесат в началото на 2022 г. законопроект за забрана на т. нар. златни паспорти. Става дума за даването на българско гражданство на чужденци срещу инвестиция у нас.

 

Последвайте ни и в google news бутон