Quantcast

Медия без
политическа реклама

Омбудсманът поиска КЗК да провери за картел пазара на твърди горива

Големите заводи и презапасяване взривиха търсенето и цените

26 Септ. 2022Обновена

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от Комисията за защита на конкуренцията да бъде направена проверка за картел при предлагането на твърди горива за отопление - дърва за огрев, пелети и въглищата за битови нужди.

Според общественият защитник КЗК трябва да проучи пазарите на производство и реализация на твърди горива, както и на причините, довели до скока цените на дребно. Омбудсманът е залят от множество жалби и сигнали от граждани за липса на дърва за огрев и други твърди горива на пазара и за повсеместното увеличение на крайните цени.

Спрямо миналата година цените са се вдигнали екстремно с близо 70% и това представляват проблем с голяма обществена значимост предвид данните, че около 40% от българските домакинства разчитат на този начин за отоплението на своите жилища, подчертава омбудсманът.

Така например в условията на ограничено предлагане цената на дървата за огрев през юни 2022 г. е била около 110 лв. за кубичен метър, през юли - около 140 лв., през август - около 160 лв., а през септември - около 200 лв. 

Цените на пелетите за отопление се скочили от 350-410 лв. за тон през лятото на 2021 г., до 650-900 лв. през есенно-зимния сезон 2021-2022 г. и до 850-1000 лв. за тон в момента. 

Омбудсманът посочва, че тези цени са непосилни за хората, които очакват активни действия от компетентните държавни институции срещу спекулативните поскъпвания в сектора.

Припомняме, че през февруари вицепремиерът Корнелия Нинова и земеделският министър Иван Иванов (БСП)  от правителството на четворната коалиция обявиха, че държавата влиза директно в пазара на дървесина и цената ще пада, защото ще бъдат изключени посредниците. Обещанието бе дървата за огрев да се продават на населението директно от държавните горски и ловни стопанства. Мярката обаче не се оказа ефективна. Горските стопанства нямат нито секачи, нито камиони за превоза на горивата и трябваше да наемат частни фирми.

 

КОРУПЦИЯТА ГЕНЕРИРА КРИЗАТА ЗА ДЪРВА

Два са основните фактори за дефицита на дърва на пазара, обясни за „Сега“ бившият депутат от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев. Големите играчи на пазара в лицето на заводите, ползващи дървесината за производство на пелети, дървесни плоскости, целулоза, хартия, фазер, са увеличили мощностите си и търсенето на суровината. Същата дървесина, която ползват хората за отопление през зимата, се изкупува и от въпросните големи фабрики. Те преработват почти 30% от целия добив на дървесина в България. 

От друга страна има огромно търсене от страна на домакинствата, породено от ръста на цените на другите енергоносители. Хората масово се презапасяват, защото ги е страх дали ще им стигнат дървата за зимата и затова и купуват два пъти повече, отколкото през миналата година.

Ресурсът е ограничен и в такъв случай трябва да има регулация от страна държавата. Чиновниците дават разрешения за нови цехове и мощности „на корем“, за да вземат пари под масата. На практика корупцията отново генерира кризата“, смята бившият депутат.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?