Quantcast

Медия без
политическа реклама

Силен отпор спря скандални промени за лифтове и ски писти

Депутатите отхвърлиха идеята за улеснена горска сеч

26 Яну. 2023
Pixabay

Скандална поправка в Закона за горите, с която се разрешава строежът на ски писти и лифтове, без да се променя статутът на горските територии, т.е. без да се заплащат такси за строителни площадки, бе стопирана след отпор на еколози и обикновени граждани.

На заседанието си в сряда депутатите от земеделската комисия отхвърлиха внесеното между първо и второ четене предложение на "Български възход" за улеснена процедура за изграждане на лифтове, влекове и ски писти. Преди това обаче от Коалиция "За да остане природа в България" алармираха за готвената поправка, която периодично се промъква без успех в последните години в различни закони. Този път инвеститорите, които са заинетересовани от поправката, са намерили лоби в лицето на двама депутати от БВ - Лидия Недева и Александър Николов.

Още преди заседанието депутатът от "Продължаваме промяната" Иван Христанов обясни, че в пощата на комисията по земеделие са постъпили над 500 писма от граждани, възмутени от внесеното предложение за безразборно строителство в планините.

Друга поправка в Закона за горите, която също понесе критики, обаче бе приета, макар и с известни корекции. Става дума за предложението на ДПС при "извънредни ситуации" да се разрешават сечи без издадено позволително и без дърветата да са маркирани за тази цел. От Коалиция "За да остане природа в България" предупредиха, че това може да доведе до безконтролни сечи в горите.

По настояване на БСП в крайна сметка текстът бе допълнен с изрично посочване, че такива разрешения за сеч ще се контролират от служители на държавните горски предприятия, на държавните дивечовъдни станции и от общинските горски структури, както от МВР и областните управители. Под "извънредни случаи" се разбират такива, при които има наличие на опасност за живота и здравето на хората, опасност за функциониране на инфраструктурни обекти, при потушаване на пожари.

"Повечето от притеснителните текстове отпаднаха или бяха оттеглени. Приетото решение не е перфектно, но е най-доброто, което би могло да се постигне към момента", коментира след заседанието Тома Белев от "Зелено Движение".

Най-вероятно законовите промени, които включват и по-подробно разписване на реда и условията за получаване на дърва за огрев от физически лица, ще бъдат гласувани в началото на следващата седмица преди 3 февруари - последният ден на 48-то Народно събрание.

Още по темата:

Депутати от различни парламентарни групи са внесли между първо и второ четене на промени в Закона за горите скандални предложения, които ако са приемат, ще нанесат тежък удар върху системата на горите, алармират от коалиция "За да остане природа в България".

 

Още по темата