Quantcast

Медия без
политическа реклама

След 20-часов маратон депутатите приеха бюджета в 05:41 ч.

Дефицитът остава 3%, но 300 млн. лв. за капиталови разходи бяха пренасочени към допълнителни плащания

28 Юли 2023Обновена
Уморени физономии, чести прозявки и зачервени очи - депутатите заседаваха по бюджета в 20-часов маратон.

Уважаеми колеги, добро утро и честит бюджет! С тези думи в 5:42 председателят на парламента Росен Желязков закри 20-часовото маратонско заседание, на което държавата най-сетне получи бюджет за презполовената година. Последното гласуване по бюджетния закон беше минута по-рано и в него се включиха 195 депутати. Финансовият министър Асен Василев с видимо облекчение събра папките и благодари на всички издържали маратона депутати, сътрудници и стенографи.

 

Бюджетът е в първоначално зададените параметри - с 3% дефицит, със сериозна капиталова програма, с едно преразпределение на част от капиталовите разходи към допълнително заплащане, което парламентът гласува, в размер на около 300 000 000 лева. Така министърът на финансите Асен Василев коментира свършеното след края на уникалното заседание.

Попитан дали може да има някаква промяна, предвид факта, че БНБ ревизира прогнозата си за растеж на икономиката на 1%, а бюджетът е изготвен при 1,8%, той отговори, че продължава да вярва, че икономиката ще расте по-бързо от 1% тази година. Василев добави, че така или иначе данните за второто тримесечие ще станат ясни в средата на август. Има известни буфери в бюджета, които могат да оберат разликата, обясни финансовият министър, цитиран от БТА.

През нощта бяха гласувани обещаните увеличения на заплати в някои министерства и институции на държавна издръжка. Основните заплати на персонала в системата на МВР се увеличават с 10% от 1 август, а някои длъжности ще получат допълнително увеличение със 100 лв. Това ще струва 150 млн. лв. За увеличаване на заплатите в ДАНС бяха отпуснати 5,7 млн. лв., за Държавна агенция "Технически операции" - 3,7 млн. лв.

Много по-скромна е сумата за МЗ, където ще се увеличат възнагражденията на протестиращите центрове за спешна медицинска помощ, а също и на регионалните здравни инспекции - 30 млн. лв. НОИ ще получи 7,83 млн. лв. за увеличение на заплатите.

За увеличение на месечната помощ за деца от центрове за настаняване от семеен тип бяха отпуснати 1,7 млн. лв., като според депутата Христо Петров (Ицо Хазарта) от ПП-ДБ това ще позволи джобните на тези деца да се увеличат от 52 на 90 лв.

За дейности по асистирана репродукция са заложени 2 млн. лв., което означава, по думите на Павела Митова от „Има такъв народ“, че за всеки инвитро опит се заплаща по 6000 лв. вместо досегашните 5000 лв.

КАКВО ОДОБРИХА ДЕПУТАТИТЕ КАТО РАМКА

Според окончателно одобрената рамка на държавния бюджет (без бюджетите на общините, осигурителните институти и средствата от ЕС) приходите в хазната ще бъдат 40,8 млрд. лв. Разходите са 22 252 283 500 лв., в това число 3 515 589 900 лв. за капиталови разходи. 

Държавният бюджет е със заложен дефицит от 6 016 018 600 лева (по консолидираната фискална програма заедно с бюджетите на осигурителните фондове, общини и ЕС дефицитът е по-малък - 4,58 млрд. лв.). 

 

ДНЕС

Днешното заседание се очертава да бъде не по-леко - в програмата му са включени избор на председател на Сметната палата, изслушване на единствения кандидат за управител на здравната каса и окончателно гласуване на взривоопасния закон за горите, с който се разширява сечта на дърва за огрев и който вдигна на бунт природозащитници и общественици. Вместо по обичайното време - в 09:00 ч., депутатите ще се съберат в 13:00 ч.

 

 

Ключови думи:

бюджет 2023

Още по темата