Медия без
политическа реклама

МФ успокои, че ще има 12% за пенсиите от 1 юли

Фискалният резерв пада до опасно ниски нива, предупреди финансовият министър

12 Май 2023Обновена
Росица Велкова
Илияна Кирилова
Росица Велкова

Осъвременяването на пенсиите ще бъде съобразено със законите. Надзорният съвет на Националния осигурителен институт би следвало да вземе решение за прилагане на швейцарското правило от 1 юли. Това успокои финансовият министър Росица Велкова днес в парламента по време на изслушване за състоянието на държавните финанси. Тя коментира крайно лаконично темата за пенсиите, повдигната от депутата Георги Гьоков (БСП).

Преди това министър Велкова предупреди от парламентарната трибуна, че ако до 10 юни няма приет бюджет за 2023 г., държавата ще трябва да премине от 11 юни към нулево салдо, което означава силно намаляване на финансирането на системите.

Действието на "удължителния закон" на бюджета от миналата година се преустановя на 10 юни 2023 г. Ако парламентът не успее да гласува нов бюджет за 2023 г., то непременно трябва отново да удължи "удължителния закон" с още някакъв приемлив срок, но и да гласува таван за теглене на нов дълг от порядъка на 13-14 млрд. лв., с които да бъде покрит очертаващият се дефицит от 6.4%, каза още Велкова. В момента, без бюджет за 2023 г., държавата има право да тегли заеми единствено до размера на вноските, които има по погасяване на стар дълг - нещо, което МФ вече направи в началото на годината.

Финансовият министър описа изключително тревожно положение с Фискалния резерв, което е причина да се появят опасения относно изплащането на пенсии и други социални плащания. Държавата не може да разчита на средства от него за текущи разходи, защото по-голямата част от резерва е блокирана. Неприкосновени са средствата в т.нар. Сребърен фонд, а в края на миналата година депутатите гласуваха законова забрана да се харчат за други нужди и средствата по еврофондовете, които постъпват във Фискалния резерв.

Към 10 май във Фискалния резерв има 8.8 млрд. лв., от които разполагаеми са само 200 млн. лв., информира финансовият министър. В началото на май във Фискалния резерв е имало 10.2 млрд. лв., но 1.8 млрд. са отишли за изплащане на пенсии.

Въпреки липсата на бюджет за 2023 г. осъвременяването на пенсиите следва да се състои от 1 юли, тъй като е предвидено в Кодекса за социално осигуряване. Изчисленията показват, че по швейцарското правило повишението трябва е с 12%, като същият процент ще се приложи и към минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, и към социалната за старост. 

Според проекта на бюджета на държавното обществено осигуряване, предложен от служебното правителство, тази година разходите ще се увеличат с 3,6 млрд. лв., като само за 12-те процента увеличение от 1 юли необходимата сума е 1,147,2 млрд. лв. до края на годината.

В същото време служебното правителство внесе проект на държавен бюджет за 2023 г. с 3% дефицит. Засега само двете най-големи политически сили в парламента ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са обявили, че подкрепят подобно свиване на дефицита.