Медия без
политическа реклама

Асен Василев отряза МВР за увеличение на заплатите

05 Юли 2023
Асен Василев
БГНЕС
Асен Василев

Увеличение на заплатите в МВР тази година няма да има, обяви финансовият министър Асен Василев след днешното заседание на правителството, на което бяха приети бюджетните закони. Тази година увеличение от 10% ще има само за министерствата, които миналата година не са получили такова, потвърди министърът. МВР получи 20% ръст миналата година и затова сега там не е предвидено ново увеличение. Заради това полицейските синдикати вече обявиха протестна готовност, като настояват за 10%.

Политика по доходите във всички министерства ще има през 2024 г., каза финансовият министър. Той допълни, че министрите са помолени да прегледат много внимателно структурите си, за да има максимална ефективност.

За всички министерства все пак има възможност да увеличат заплатите, ако направят реформи. "Ако има пенсиониране, съкращения, структурни реформи, разходите занапред ще се поемат от централния бюджет, а не от бюджета на министерството, което ще позволи да разпределят повече ресурс към служителите си", обясни Василев. Той съобщи още, че общият дълг за 2023 г. ще бъде намален заради по-ниския дефицит. Предвиденият дълг е 7,5 млрд. лв., като новият дълг е около 4,5 млрд. лв.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

бюджет 2023, Асен Василев

Още по темата