Медия без
политическа реклама

От сряда започва протестна вълна за по-високи заплати

Първо са административните синдикати, а в събота излизат и полицаите

10 Юли 2023Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Седмицата ще е гореща не само заради прогнозите жегите да надхвърлят 40 градуса, а и заради бюджета. От сряда КНСБ обяви начало на серия от протестни акции под надслов "За справедливи доходи в бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите". В тях ще протестират служители на забравени от бюджета държавни институции като НОИ, НАП, БНР, Държавна агенция "Архиви", "Национално ТОЛ управление", Изпълнителна агенция "Борба с градушките", ИАРА, "Напоителни системи", Селскостопанска академия, пожарна безопасност, културните институти и др. Вчера протестна готовност обяви и административният синдикат на КТ "Подкрепа".

Някои от тези ведомства като НОИ например имат високо специализирани служители с доста ниско заплащане, което скоро ще се окаже почти на нивото на минималната заплата. Миналата година заплатите бяха увеличени избирателно в държавните ведомства, което създаде голямо напрежение и дисбаланси. Така някои получиха 20%, а други - нищо. Тази година финансовият министър Асен Василев обяви, че 10% отгоре ще получат само тези, които миналата година не са получили увеличение. Той дава обаче бонус на ведомства, които извършат съкращения, пенсиониране и преструктуриране - разходите за обезщетения на тези служители този път ще се поемат от бюджета, което ще позволи с икономиите в перото за заплати все пак да се даде увеличение.

Любопитно е, че протестира и ведомството с най-голямо увеличение миналата година - МВР. Полицаите получиха 20% през 2022 г., поради което тази година Василев решително ги отряза за увеличение. Тази събота техните синдикати готвят национален протест пред сградата на парламента. Служителите на вътрешното ведомство настояват за 10% тази година, а министърът ги подкрепя. Правителствата са временни - нуждата от сигурност на гражданите вечна, заявяват от синдиката.

Наред с държавните ведомства глас издигнаха и родителите на около 26 000 деца с увреждания. Те са забравени не само в този бюджет, а в последните 7 години. Тези деца получават специална помощ не по закона за хората с увреждания, а по закона за семейните помощи за деца, като сумите се определят ежегодно с бюджета. След дълги години на срамно ниска подкрепа, Борисов с размах я увеличи през 2016 г. на 930 лв. за децата с най-тежки увреждания - 90 и над 90% вид и степен на увреждане. Оттогава сумата не е помръднала (тези помощи имат още две категории - за дете със 70 до 90% увреждане е 450 лв., а за дете с 50 до 70% - 350 лв.).

Извън доходите, напрежение подклажда и решението 100% от дивидента на държавните предприятия да влезе в бюджета. Заради него КНСБ ще извади на протест и работещите в държавните енергийни дружества, обявиха от синдиката.

Още по темата