Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет ще внесе в НС удължаване на бюджет 2022

Пенсиите за юни ще бъдат гарантирани, каза Гълъб Донев

28 Май 2023
Илияна Димитрова
Гълъб Донев

Следващата седмица служебното правителство ще предложи на Народното събрание удължаване на бюджет 2022. Това заяви пред Нова телевизия тази сутрин служебният премиер Гълъб Донев. Стъпката е очаквана, тъй като вече е пределно ясно, че няма как да се приеме бюджет 2023 до 10 юни, когато изтича срокът на действие на сегашния удължителен закон. Вече един месец депутатите не успяват да се организират и да започнат обсъждането на бюджета, нито пък има редовно правителство, което да го изпълнява.

"Пенсиите за юни ще бъдат изплатени по план и навреме", увери Гълъб Донев. Проблемът обаче не е с пенсиите за юни, а с увеличението през юли. В сегашния си размер тези плащания би следвало да са гарантирани, но при удължаване на миналогодишния бюджет няма да има средства за заложеното в Кодекса за социално осигуряване осъвременяване от 1 юли с 12%.

Припомняме какво ще стане след 10 юни, ако останем въобще без бюджет. "Тогава вече става много сложно. Защото Законът за публичните финанси ни задължава да харчим само в рамките на бюджетните лимити от предходната година, но не повече от събраните приходи. Т.е. всеки месец да харчим само толкова, колкото сме събрали като приходи същия месец", обясни наскоро в интервю пред "Сега" икономистът Георги Ангелов. Ето още от това интервю:

"Не е проблем удължаване на удължителния закон до края на лятото, защото, както казах, ще има достатъчно приходи. Но след това не върши работа. Без бюджет държавата не може да издава дълг - служебното правителство вече е използвало целия лимит за нов държавен дълг за тази година. Съответно не може да има дефицит. Под въпрос са всички капиталови разходи, всички увеличения трябва да се спрат и да се харчи само за минималното - за заплати, пенсии, социални помощи. И това е".

Цялото интервю на Мила Кисьова с Георги Ангелов можете да прочетете тук:

Господин Ангелов, вече е практически невъзможно парламентът да гласува бюджет за тази година до 10 юни, когато изтича действието на закона, с който бе удължен бюджетът от миналата година.

 

Ключови думи:

бюджет 2023

Още по темата