Медия без
политическа реклама

Шофьорите са заплашени от затвор за отказ при проверка за алкохол

НС утежни наказанията за каналджийство, хомофобски престъпления и садизъм срещу животните

29 Юли 2023Обновена
Депутатите от ПП-ДБ бяха движещата сила зад промените, даващи повече справедливост на хората с различна сексуална ориентация.
Илияна Димитрова
Депутатите от ПП-ДБ бяха движещата сила зад промените, даващи повече справедливост на хората с различна сексуална ориентация.

След многочасови дебати Народното събрание одобри окончателно голям пакет от промени в Наказателния кодекс, засягащи най-различни области на закона - каналджийство, наказването на пияни шофьори, хомофобията, престъпленията срещу животните и др.

СРЕЩУ АЛКОХОЛА НА ПЪТЯ

Както се заканваха, депутатите завишиха наказанията за шофьорите, предизвикали пътни инциденти. За причинена смърт на пътя, например, по непредпазливост, досегашното наказание скача на 3 до 8 години (при 2 до 6 години сега), а при особено тежки случаи – от 5 до 12 години (при 3 до 10 години сега).

Същото се прави и при утежняващи обстоятелства - когато престъплението е извършено от пиян или дрогиран шофьор, ако водачът няма шофьорска книжка или избяга от местопроизшествието, или блъсне някого на пешеходна пътека. Досега кодексът предвиждаше от 3 до 15 години затвор, а в особено тежки случаи –  от 5 до 20 години. Сега наказанията стават, съответно, от 5 до 15 години, а в особено тежки случаи – от 10 до 20 години.

Съдът може да отнеме машината, с която е причинен инцидентът, а когато извършителят не е собственик, да присъди равностойността й. Такова отнемане вече може да настъпи и при шофиране с алкохол в кръвта. Ако шофьор откаже проверка за алкохол и наркотици, след като е бил наказван в миналото за употребата им зад волана, може да влезе в затвора до 6 месеца и да получи глоба от 2000 лв. Наказанието няма да се прилага, ако отказът е по независещи от водача причини.

СРЕЩУ ХОМОФОБИЯТА

По предложение на ПП-ДБ парламентът добави в кодекса множество разпоредби, засягащи престъпления, свързани със сексуалната ориентация. Например, умишленото убийство по такива подбуди ще води до лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна – както се наказват умишлените убийства по хулигански и расистки мотиви. По-тежки наказания са предвидени и когато хората с алтернативна сексуалност са жертви на телесна повреда, отвличане, противозаконно лишаване от свобода.

Подбуждането към омраза чрез медиите или в интернет вече ще бъде престъпление, когато засяга цвета на кожата, произхода и сексуалната ориентация - не само расата и етническата принадлежност, както е сега. За такива провинения се предвижда затвор от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.

Затвор се въвежда и когато хомосексуалните и хората с различен цвят на кожата бъдат подложени на насилие, разрушаване на имуществото им и нападения от организирани тълпи. Депутатите решиха, че затвор до 3 години ще има за хомофобите, които пречат на някой да постъпи на работа или го принуждават да я напусне, само защото сексуалната му ориентация е различна.

СРЕЩУ КАНАЛДЖИЙСТВОТО

Утежниха се наказанията за нелегално прекосяване на границата – преди беше затвор до 5 години, вече ще бъде от 3 до 5 години.

По-сериозно ще се наказва и нелегалното превеждане на хора през границата – вече от 3 до 8 години, които ще се увеличават на от 3 до 10 години, ако трафикантите превежда малолетни или непълнолетни. Такова наказание се предвижда и ако престъпниците се съпротивляват или отказват да се подчинят на българските власти, или посегнат на граничните съоръжения. При рецидив затворът може да стигне до 12 години, като освен това ще се прилага и конфискация на част или цялото имущество.

За укриване на нелегални имигранти вътре в страната вече ще се лежи от 1 до 6 години. Също толкова ще получават и онези, които им помагат да прекосят вътрешността на страната.

В ПОДКРЕПА НА ТРУДОВИТЕ ПРАВА

По предложение на БСП в кодекса бяха разписани престъпленията против правото на работниците и служителите да се сдружават в синдикални организации и съюзи. Ако някой ги принуди да членуват или да се откажат от членството в профсъюз, се наказва със затвор до 3 години и глоба до 5000 лв. Същото наказание се предвижда и за опити да се попречи на създаването на синдикална организация.

В ЗАЩИТА НА ЖИВОТНИТЕ

По-тежки наказания бяха въведени за хората, които организират или провеждат боеве с животни. Също и за хората, които проявяват жестокост към гръбначно животно, причинят смъртта му или тежко, или трайно увреждане. За последното, например, досега се предвиждаше до 3 години затвор, а сега стават от 1 до 3 години, които нарастват от 2 до 4 в случай, че престъплението е извършено с особена жестокост.

ПРИ ОБИДА

Отпадна текстът, според който се налага глоба от 3000 до 10 000 лв. за обида на длъжностно лице или на представител на обществеността при изпълнение на службата му. Долната граница на глобата за обида се намалява от 3000 на 500 лв. Същото се прави и за клеветата – от 5000 се заменя с 1000 лв.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата