Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ветровете на урагана Дориан се усилиха до 220 км/ч

31 Авг. 2019
Pixabay

Няколко часа след като ураганът Дориан беше определен като "изключително опасна" буря от четвърта степен, той е станал още по-силен, съобщиха метеоролозите. Стихията, която приближава северозападните Бахами със скорост на вятъра от 220 км/ч, продължава да набира мощ над Атлантическия океан, предаде БНР.

Очаква се утре ураганът да достигне Бахамските острови, а късно в понеделник или рано във вторник да доближи източния бряг на Флорида с още по-силни ветрове и проливен дъжд. По пътя си Дориан застрашава територии с милиони жители.

Губернаторът на щата Флорида Рон ДеСантис вече обяви извънредно положение и предупреди жителите да се запасят с провизии, да имат готовност за евакуация и много внимателно да следят новините за траекторията на бурята. 

Синоптици предвиждат бурята да удари сушата в централната част на Флорида късно понеделник или в ранните часове във вторник - когато е краят на дългия уикенд по отбелязването на Деня на труда. 

Към момента няма посочени области, които ще са обект на задължителна евакуация, но по време на брифинг в петък ДеСантис заяви, че жителите ще изложат живота си на риск, ако не се съобразяват с издадени заповеди за евакуация. 

Към момента като най-застрашени се посочват Флорида и северозападната част на Бахамите. Там се готвят за мощни ветрове и приливни вълни от астрономически пропорции, които могат да доведат до катастрофални последствия.

Прогнозите за намаляване скоростта на придвижване на Дориан добавят още една причина за притеснение, тъй като това увеличава риска въздушната маса да се задържи над Флорида за повече от два дни. 

Властите подчертават, че жителите по пътя на бурята трябва да се запасят с храна и вода за период от поне една седмица и да изготвят план за временен престой далеч от брега. По медиите се отправят апели гражданите да не забравят за възрастните и за хората, които имат нужда от помощ. 

Ако Дориан удари брега като категория 4 ще се превърне в най-силния след урагана Андрю през 1992 г.

Макар че ураганът става все по-опасен, има надежда в последния момент стихията да завие на север и да пощади Флорида. Метеоролозите обаче предупредиха, че траекторията все още е много несигурна и дори и малко отклонение може да прати Дориан или далеч от брега, или навътре в сушата. 

Ключови думи:

ураган, Дориан, САЩ

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?