Медия без
политическа реклама

Съдът отказа екстрадицията на политически бежанец, искан от Турция

10 Окт. 2018
Илияна Кирилова

Варненският окръжен съд отказа издирваният от Турция заради членство в кюрдската работническа партия ПКК Мехмет Явуз да бъде екстрадиран там. Това съобщиха от пресслужбата на съда.

Явуз, който има германско гражданство, беше искан от Главна републиканска прокуратура - Адана. Съдът измени и мярката му за неотклонение от "домашен арест" в "подписка" - до приключване на производството.

Мъжът беше задържан на летището във Варна при пристигането му с полет от Дюселдорф на 2 септември за почивка в Златни пясъци. Според информацията на прокуратурата мъжът бил издирван от 9 години с червен бюлетин на Интерпол - Анкара, издаден на 22.08.2009 г. Причината за издирването му е била изтърпяване на присъда "лишаване от свобода" от 6 г. и 3 месеца за участие в терористична организация PKK/KONGRA в Турция. Мъжът е пристигнал в Германия като бежанец, като по-късно е получил германско гражданство и в момента работи като социален педагог там.

В днешното заседание становището на Варненската окръжна прокуратура бе, че не следва да се уважи искането за предаването на лицето на Турция. Той е бил свален от всички бази данни на Интерпол, тъй като издирването му е било по искане на филиала на организацията в Анкара по политически причини, което е нарушение на конституцията на Интерпол. Според обвинението са налице основания за отказ за екстрадиция, тъй като мъжът е със статут на бежанец и гражданин на Германия.

Защитникът на исканото лице също сподели становището на прокурора. "Ако Мехмед бъде върнат в страната си може, да бъде подложен на тежко посегателство срещу неговата лична неприкосновеност и свобода", пледира адвокатът.

За да се произнесе, съдът взе предвид обстоятелствата, че молбата за екстрадиция не отговаря в пълна степен на законовите изисквания, съобщиха от там. Не е била предоставена пълна информация за престъплението, за което се иска екстрадицията, както и копие от приложимите законови разпоредби, включително давността. Не е приложен и първият съдебен акт на закрития Съд за държавна сигурност в Адана. Посочени са само в цифрово изражения разпоредбите от наказателния кодекс на Турция, въз основа на които е осъден, без словесното съдържание на цитираните престъпления. Категоричното основание за отказ от екстрадиция е безспорно установеното, че той е признат за виновен и осъден на лишаване от свобода от извънреден съд, какъвто безспорно е бил и закрития съд постановил първата присъда. Съдебният състав не сподели доводите на представителя на прокуратурата, че Мехмед е преследван и осъден заради политическите си убеждения, възможното нечовешко отношение и липсата на справедлив процес в Турция.

Решението на Окръжния съд може да се атакува пред Апелативния съд във Варна.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Турция, екстрадиция, Варна

Още по темата