Quantcast

Медия без
политическа реклама

От 15 септември Сърбия е червена зона за пътувания

Дания премахна ограничителните мерки срещу COVID-19

10 Септ. 2021Обновена
Pixabay
Връщането към нормалния живот в Дания става постепенно.

От 15 септември България променя граничните мерки спрямо няколко държави заради подобряване или влошаване на ситуацията с COVID-19, съобщи здравното министерство. От тази дата Дания, Италия, Испания и Малта преминават от оранжева в зелена зона. От същата дата в червената зона попадат Гренада, Сърбия, Суринам и Палестина.

Новината съвпада с ключов момент за Дания - от днес тя започва да се връща към нормалния живот. Това ще стане постепенно, а първата отменена мярка е изискването за цифров пропуск при влизане в нощни клубове. Повече от 80% от хората на възраст над 12 години в скандинавската страна имат и двете дози ваксина, което накара датското правителство да обяви от полунощ, че вече не счита Covid-19 за ''социално критична'' болест. ''Не бих казал, че е твърде рано. Отворихме вратата, но също така казахме, че можем да я затворим, ако е необходимо'', каза Сьорен Рийс Палудан, професор по вирусология в университета Орхус във втория по големина град в Дания.

От 14 август носенето на маски в градския транспорт отпадна в Дания. На 1 септември нощните клубове бяха отворени отново, бяха премахнати ограниченията за събирания на големи групи хора и вече не беше задължително да се показва пропускът, благодарение на който на много места в Европа се осигурява влизане в ресторанти, фитнес зали или фризьор. Носенето на маски  на летището все още е задължително, а хората са посъветвани  да носят такива в лекарски кабинети, центрове за тестване или болници. Все още се препоръчва спазване на социална дистанция и се прилагат строги ограничения за влизане на чужденци в страната.

 - Президентът на САЩ Джо Байдън обяви още по-строги мерки за борбата срещу Covid-19, които изискват работниците в големите компании да бъдат ваксинирани, а ако не го направят, трябва да се подлагат на седмични тестове, предава Би Би Си. Мерките включват също и задължителна ваксинация за милиони правителствени служители.

Случаите на Covid-19 в САЩ се увеличават. Болниците в няколко щата са препълнени заради разпространението на варианта Делта. Заповедта на Байдън ще засегне около 80 милиона работници. "Тук не става въпрос за свобода или личен избор, а за защита на себе си и на хората около нас", каза президентът в реч пред Белия дом. Неспазването на изискването може да донесе глоба в размер на 14 000 долара и би засегнало две трети от работната сила в страната, каза служител в администрацията на президента.

Джо Байдън каза, че е наредил на Министерството на труда на САЩ да изиска от всички частни предприятия със 100 или повече служители да наложат задължителна ваксинация или служителите да представят отрицателен тест за коронавирус поне веднъж седмично. Почти 17 милиона други здравни работници в лечебни заведения, получаващи федерални обезщетения, също ще трябва да се съобразяват с тези правила, каза президентът.

Още по темата