Медия без
политическа реклама

Русия върнала на Украйна корабите дори без тоалетни

"Руснаците са ги съсипали. Свалили са дори плафоните, розетките ... Ще покажем на целия свят варварското отношение, твърди шефът на украинските ВМС

20 Ноем. 2019Обновена
Керчьинфо архив

Трите украински военни кораба, които Русия задържа миналия ноември и ги върна в понеделник, са в много лого състояние и не могат да се движат самостоятелно, заяви днес командващия Военноморските сили на Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

„Очаква се те да влязат в териториалните ни води. Дърпат ги на буксир, скоростта е много малка. Те не могат да се движат на собствен ход“, заявил вицеадмирал Игор Воронченко пред украинската тв „4-ти канал“.

„Руснаците са ги съсипали. Свалили са дори плафоните, розетките и тоалетните чинии. Ще покажем на целия свят варварското отношение на руснаците към тях“, добави той.

Русия залови буксирът „Яни Капу“ и артилерийските катери „Никопол“ и „Бердянск“ в района на Керченския проток миналия ноември. Те бяха предадени на украинската страна във вторник в неутрални води, на 30 км от нос Такил в източната част на полуостров Крим.

Задържаните 24 украински моряци бяха обвинени в незаконно преминаване на руската държавната граница. През септември бяха освободени по силата на споразумение между Москва и Киев за обмен на задържани и осъдени.

Киев настояваше за връщането на корабите като жест на добра воля от страна на Москва преди четиристранната среща на върха за Източна Украйна на 9 декември в Париж, добавя Националното радио. После Украйна отказа да признае добрата воля на Русия.

"Приветстваме връщането от Русия на задържаните украински кораби, това е стъпка в правилна посока", обяви в сряда генералният секретар. По неговите думи е важно страните от НАТО да останат единни в подхода към Москва.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата