facebook
twitter

Горещи новини

Нинова нападна опозицията в БСП

Тя обяви, че писмото срещу нея било подписано не от 50, а от 21 човека, било пълно с фалшиви новини и мъртви души. В същото време президентът на ПЕС нарече партията авторитарна
3124
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

На върха на БСП има различия, но в никакъв случай партията не е разцепена. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с появила се информация в медиите за искане, подписано от 50 души за нейната оставка, предаде Агенция "Фокус". „Категорично не приемам аргумента за разцепление и разединение в партията. Обясних на другарите си защо. Щях да го приема и страшно да се разтревожа, ако зад тези 50 подписа, макар че се оказаха 21, ако зад тях стояха 21 или 50 партийни организации. Това щеше да е катастрофа на партията. Ако зад това писмо стоят 50 общински организации, това е тежко. В нито една от организициите не е приемано такова решение, не е обсъджан такъв доклад. Те не са упълномощавани да го изразяват. Казах им – другари, това е лично мнение на вас. Уважавам го, то е различно, но това не е разцепление в партията. Защото нито вие, нито аз съм партията. Партията са членовете, а те не са ви упълномощили да пишете това“, каза Нинова. „Никъде в структурите на партията не се говори за разделение, разцепление. Ние на върха се караме. Фактът, че 7 часа дискутираме, спорим, че пред медиите има алтернативен доклад, че всички вътрешни опозиционери говорят различни неща пред медиите, е опровержение на твърдението, че сме авторитарна партия“, каза Нинова и подчерта, че БСП е възможно най-демократичната партия.
Тя посочи, че част от въпросното писмо е пълно с фалшиви новини и става въпрос за мъртви души. „Фалшива новина е в това писмо, че общинските ни съветници във Варна са гласували за председател от ГЕРБ. Фалшива новина е, че Градският съвет на Варна е искал оставката на ръководството. Показах им примери за мъртви души и ги призовах да изчистим този процес в партията, ако искаме да управляваме добре държавата. Само преди седмица в централата пристигнаха формуляри от Варна за регистрация на членове, за издаване на електронни карти. Тези регистрации са от 2010 г. При проверката се установи, че 7 души от заявените са починали преди няколко години. Казах на другарите си, че това е нетърпимо“, каза Нинова. Тя поясни, че такова писмо не приема и обърна внимание, че се правят заклинания, че партията никога няма да спечели. „Чакайте, как го разбрахте това? Това зависи от нас. Казах им, че не предлагат решения на проблемите. Ние имаме проблеми, разбира се, Не предлагат решения, освен едно – ако сте забелязали писмото завършва само с едно предложение за решение. Там се казва, че всички проблеми в партията ще се решат, ако сменим председателя. Т.е. не се дава обективна препоръка. Очевидно това е целта, защото предстои прекият избор на председател“, допълни още лидерът на БСП.

Националният съвет на БСП е приел решение за започване на процес на нови избори в партията, а през април преди конгреса ще имам пряк избор на председател,обяви Нинова. Решенията са взети с 86 на 20 гласа. Оставка на лидера на БСП не е била искана пред Националния съвет и разцепление в БСП няма, отсече Нинова.

Входът на БСП за местната власт е през областните градове". Това е един от изводите, който отбелязал зам.-председателят на БСП Кирил Добрев по време на днешното заседанието на Националния съвет на партията, съобщиха по-рано от пресцентъра на партията. Като председател на Националния предизборен щаб той направил анализ и оценка на изминалите местни избори. Според отчета за кметовете на Коалиция „БСП за България” са гласували над 650 хиляди български граждани, което е с близо 100 хиляди повече в сравнение с 2015 година. БСП спечели изборите на |-ви тур в 35 общини, яви се на балотаж в 57, от които спечели – 24, както и 4-те областни града – Благоевград, Перник, Разград и Русе. В градовете с районно деление левицата се яви на балотаж в 4 варненски, 2 пловдивски и 10 района на столицата, като от тях спечели софийските "Изгрев" и "Младост". През 2015-та година БСП е била на балотаж в 3 софийски и 2 варненски района, но няма спечелен нито един.

За първи път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори в сравнение с всеки предходен - това се посочва в един от изводите на доклада, представен от Добрев днес. "ГЕРБ и ДПС, в комбинация с икономически субекти, успяват буквално да превземат малките общини с население до 10 хиляди човека. И ако БСП в началото на прехода беше партия, която печелеше именно селата и малките общини, входът днес на БСП в местната власт е през големите общини и областни центрове, където зависимостта на хората е по-малка и те гласуват свободно" - подчерта Кирил Добрев. Той допълни, че симбиозата между ГЕРБ и ДПС при буквалното разпределяне на малките и средни общини, скоро ще обезсмисли местните избори. "Тук е ролята и мястото на БСП – заедно с хората да спрем този начин на печелене на избори, защото се страхувам, че след 4 години от избори няма да има смисъл. Ако не пресечем тази тенденция, не само ние като партия, но и като общество, се опасявам, че следващият път общините, попаднали чрез схеми между партията на управляващите и ДПС, ще бъдат повече" - подчерта зам.-председателят на БСП.
В своя доклад Добрев посочи още, че през последните 3 години се забелязва положителна тенденция, която касае младите хора и желанието им да се идентифицират с левицата. "Тези избори бяха показателни за това – имахме доста кметове под 35 години, а в листите ни се наблюдава сериозно подмладяване. И то реално. Защото младите, новите- вече са общински съветници, а не пълнеж в листите”, допълни Кирил Добрев и даде примери с Нови Пазар, Хасково, Дряново и други общини.

Наложително е Партията на европейските социалисти да вземе отношение по въпросите с честността на изборния процес в България, обявил още Добрев. От левицата призовават партиите от политическото си семейство да инициират публична дискусия на европейско ниво по темата с участието на държавните институции като репресивни инструменти и намесата им политическия живот на страната извън техните правомощия. "Това е един от начините, по който ще можем да дадем сигнал и да направим крачка в посока предотвратяване на тези порочни практики. За пореден път на избори се наблюдава намеса от страна на МВР и други държавни институции в процеса, която е в полза на управляващите. Държавата не предприема необходимите мерки и за прекратяване на корпоративния и контролиран вот, натиска върху българските граждани, особено в малките общини, където основен работодател е общинската администрация", става ясно от доклада, представен от председателя на Националния предизборен щаб Кирил Добрев. "Приема ли ПЕС за нормални изборните практики в България и с какво може да допринесе те да бъдат преодолени? " - попита Добрев. Той подчерта, че БСП трябва да ангажира и целия си юридически и експертен потенциал, с който да подпомогне ПГ на "БСП за България" при изработването на законодателни текстове, които да променят и дори спрат в зародиш практиките, които опорочават изборния процес.

Президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев отчете преди пленума, цитиран от БНР тревожна тенденция, че трета година при три различни избора и при ерозия на партия ГЕРБ, българите не припознават БСП. Станишев видя в това лидерски проблем: "Привърженици и избиратели. Само така се печелят избори. Сега ние виждаме, че БСП губи основни свои характеристики в резултат на политическа линия. Първо, от идейна и програмна партия, в която хората са заедно заради определен кръг идеи, с които са съгласни, БСП се превръща в лидерска партия, в която демократичното начало е потиснато. От тази гледна точка БСП от демократична, се превръща в авторитарна партия, когато всяко различно мнение, всяка критика, се възприема като акт на война".

 

Депутатът Георги Гьоков коментира, че оставки не са нужни, а трезв анализ: "Не, не смятам за необходимо да си подава оставката нито председателят на щаба, нито председателят на партията - първо, защото това са местни избори и местните организации носят отговорност за това как са се представили по места. В второ, защото резултатите не са толкова черни, колкото са изкарани в паралелния анализ, въпреки че БСП загуби изборите, но една партия, тръгнала от ниво без кметове в областните градове, от 38 депутати, после да извоюва 80 депутати, президентски избори да спечели и да се представи добре, по-добре от предходните пъти на местни избори, смятам че е сериозен успех на това ръководство, така че няма причина да му се иска оставка".

За оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова, на цялото Изпълнително бюро и на Националния предизборен щаб се настоява в писмо, в което се прави алтернативен анализ на изборните резултати. Негов автор е Чавдар Георгиев - член на Националния съвет. Причината: провал на местния вот, след който БСП отсъствала от управлението на общините в половин България. "Ниската избирателна активност е в услуга на ГЕРБ заради контролирания и купения вот, но БСП  не полага усилия да мотивира българските граждани да упражнят правото си на глас", се казва в анализа. Настоява се и за уставни промени и спешно заседание на Конгреса на БСП, разказва Националното радио. 

От пресцентъра на "Позитано" 20 уточниха, че членове на левицата са сигнализирали в централата на партията, че нито са полагали подписа си под такъв текст, нито са дали устно съгласие името им да присъства. Дори разбрали за текста и за присъствието им в списъка от имена от медиите. 

Депутатът от БСП Александър Симов обаче нарече писмото "кабинетно размишление", което не отчита фактори като чудовищния натиск по места, намалената партийна субсидия и връщането на БСП в четири областни центъра. Въпросът с лидерството в БСП трябва да бъде решен на редовен конгрес през месец май 2020-а година.

56

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Вотът на недоверие увисна на каприза на „Воля“ и „Атака“

24.01.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

19151 83
„Златни пръсти” удържат стабилен трона на Борисов

22.01.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

9056 6
Станишев нямало да се кандидатира отново за лидер на БСП

21.01.2020

571 4

Коментари

Страници

subject

Входът на БСП за местната власт е през областните градове

Според мен входът е през крив макарон.

 

 

Курти влезе

Тоя да си подава оставката и да си ходи в Белчин да си наглежда имотите.

Диагностик

"Сериозният процент, който ни подкрепя на национални избори, не ни подкрепя на местни заради лошия образ на местните структури", обявил Добрев, с което предизвикал остра реакция от голяма част от присъстващите на заседанието. 

Samnenie

Тука е прав. Но ти, Кире, си на службица, не каква и да е на Позитано, не да констатираш като страничен словоблудец, а за да промениш обстоятелствата с активна работа на терен. Кат Цвък, който от нищо създаде структури, като че ли е специализирал партийно строителство

Hey Joe

"Няма как да си икономически подизпълнител на проекти на властта и да си алтернатива".
Това заявил по време на пленума на БСП Янаки Стоилов към Георги Гергов - един от най-яростните критици на Нинова.
Стоилов подчертал, че за "успеха в София ще се плаща висока политическа цена".

 

Овациите на членовете на пленума събрала председателят на партиината структура в Казанлък Румяна Друмева.
"Другари гастрольори - нито ти, другарю Пирински, нито Миков, нито Станишев стъпихте в партийния ни клуб в Казанлък през последните години, нищо че и тримата идвахте за срещи само с подбрани хора, заявила Румяна Друмева по повод алтернативния доклад на вътрешната опозиция. Словото й прозвучало като шамар за вътрешната опозицията.
Тя допълни, че резултатите за кмет на организацията през 2015 г. са били 4600 гласа за кмет, а сега 8310.
Няма да ви позволя да унижавате партийна организацията в Казанлък и резултатите, които постигнахме.
По думите й трябва прочистване в партията, защото за трети път уж член на БСП, подкрепян от Миков, Пирински и Станишев, се явява отново, за трети път като общински съветник от друга листа.

марк

 

 

 

 

                                    Ще съборят ли мишоците сектанти Нинова ??

Аксепт

Тварищите отново се ръфат !

Тодор Георгиев1...

Не,господина Добрев иска да каже че ВХОДЪТ НА БСП КЪМ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ ОТ ВЛАСТА Е ПРЕЗ ОБЛАСТНИТЕ ГРАДОВЕ.Изказвайте се правилно бе,господа комунисти.

ловkия

Кире Контрабандисто добре е напипал... нещата...

OldTen
снимка на OldTen

На този само, като му видиш сурата не е нужно да коментираш какво е направил и какви имоти има, или хората са го нарекли правилно, КИРЕТО КОНТРАБАНДИСТО, това е достатъчно!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Е как няма да е свръхчвствителна към всяка критка Корнелия Нинова, като Боко не престава да активира агентурата си в БСП. Туй писмо с фалшифицираната подписка какво е?

Партията все още мърда. Като онуй растение е, дето мяза на камъче, но отвътре само чака отвън да завали едно хубаво. Туй хубаво, но социалистическата ни партия има нужда от кауза. Нещо конкретно, дето да може да се пипне. Ето -- градската десница иска България да стане правова държава и не мирясват. Да, задачата на ДБ не ги води към властта. но овластява населението като цяло. А БСП -- те какво ни предлагат? Предлагат да заемат мястото на ГЕРБ? Еми тъпо е.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

След колапса, до който бяха докарали БСП 2014-2015 г., да им се чуди човек с какъв сурат критикуват Нинова за резултати.

Sine_metu

Нед., 17/11/2019 - 16:51 (нов)

Simplicissima

бонго-бонго

 

Първото спасително действие за БСП, а все повече си мисля - и за страната, е „Станишев вън!“

Ламята ГЕРБ отряза хиляда опашки, докато гущерчето БСП си играе на „демократичен централизъм“ и не вади най-отровното жило не само за партията им, но за всички ни

riapa

Alle drei von oben

???

Как се бори мафия? Като в Италия! С много труд, воля и себеотрицание! Бокаса ще падне, но ще е останала ли Държава след него?

принцеса Даяна

"Еми тъпо е."

*

Да, ама лидерката от село Крушовица освен "Стани Да Седна" друго като не знае?

 

nobody2

бсп (лт)

лт - за леви тарикати

Magi

Народът е обезверен. На БСП им трябва идея , идеология в която хората да повярват и да се борят за осъществяването и. Сега не е ясно каква идеология изповядват нашите социалисти, какъв обществен строй предлагат, див, умерен, развит капитализъм или социалистическа държава със силно социална ангажираност. От тези теми те бягат като дявол от тамян , нямат ясна позиция за времето до 1989г., за антифашистката борба, за опитите да се промени историята на страната ни.  Иначе лява пария е необходима, но с ясни позиции какво и кого защитава и за чии интереси се бори. Никой обаче не поставя тези въпроси.

принцеса Даяна

 Екшъни на Пленума! Станишев обвинява Нинова в авторитаризъм. Тя вади ятагана и атакува с пъпроса "кой орган е решил да се целува с Местан на Орлов мост".

 Другарко Нинова, овладейте се, откога за целувка трябва да се иска разрешение от Органа?????

*

Еще раз:

ГАЛИНА-Лена Василёк и Белый день

https://www.youtube.com/watch?v=wURNVIijDWQ

 

дъртреалист

Ама... то взе да става досадно, да се занимаваме с тази партия от мошеници захранени с измамите на прехода,

че и да ни я представят като алтернатива.

Ето, най-точната дефиниция за нея:

На БСП им трябва идея

Да.

А..., може ли партия без идея? Не.

Но, може ли партия от наследници на облажили се крадци?

Може.

Бе айде стига помия....

 

Доц.Трътлев

Идеята на бг партиите, или поне на тези в парламента е една и съща. Сещате се. Доказали са го.

slavabg

Нинова ги нападнала... въй страх, от изборите насам и кроят шапка, ма тя ги била нападнала... тия да не използват на БОКО шивачите?  

 

На БСП им трябват честни избори... спечелиха всички избори напоследък, но един нахалитет им краде победите ?

 

Казах ви да не подценявате госпожата, нето е вчерашна, нето глупава, а най-малко е алчна - води я единственото желание да им набичи тиквите, все пак е козирог, инат и търпение до безобразие!  ?

 

Антей

 

Е, нали всички помним какво каза Татяна Дончева.

 

Сайта nova.bg от 10.08.2016 г. със заглавие:

 

"Дончева: Радев е номинация на оръжейното лоби,

което ще уреди сметките на БСП"

 

Има прекрасно видео.

 

 

 

 

slavabg

Да, гледах го и ще кажа, че Дончева много греши или така и изнася ?

 

Радев е натовска кандидатура, плювналиев беше уплашил всички /току виж обявил война на Русия/, затова наредиха на БОКО да  не  го издига отново, а тях избори /президентските/ бяха на 99 % честни, беше наредено да не се купуват гласове и да не се фалшифицират бюлетини - тук таме имаше някой кмет бизнесмен, който гледаше да се подмаже на таткото на нацията.

 

Ако проверите президентските избори, ще видите, че и недействителните бюлетини са нищожно количество  ? никакво лоби не може да накара БОКО да не фалшифицира изборите, ако иска. 

 

Антей

 

Дали греши или така й изнася на Дончева не знаем, 

обаче нали знаете какво пише в биографията на госпожата.

 

"От септември 2005 г. до март 2007 г. е зам.-министър на

икономиката и енергетиката по външноикономическата политика.

 

Тя отговаря и за държавния резерв, търговията с оръжие

 

и офсетните споразумения свързани с доставки на армията."

..................

 

От представителната визитка в Уикипедия. 

 

 

 

Антей

 

Защо "децата" на Партията - майка,

които както се говори, управлявали  били държавата

вярно или не,

 

не обичат собственият си български народ

и са го оставили да изчезне като топящ се сняг!

Факт.

 

Не ги ли е жал, не им ли е мъчно за този български народ,

 

за изоставените самотни възрастни хора по селата

за опустяващите стотици селища с рушащи се къщи

без живот!

За децата на България превърнати с извинение -

в опитни зайчета.

 

Какво ще им стане на "децата" на Партията-майка,

 

ако помогнат на собствения си народ да живее добре

като спрат да се делят помежду си?!

 

А те могат, много могат!

 

⚠️

 

nobody2

ся, и с нинова, и без нинова - тая партия ще я има.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

БСП е със силно затихващи функции.Мнозинството от "ръководните" и кадри са всичко друго, но не и "социалисти".Най-обикновени далавераджии( някои от които сучат и от щедрата власт на "противника" ГЕРБ).Искат, разбира се, да докопат кокала, дето вече бая време им се изплъзва, а най-лошото за тях е, че гледат предимно отстрани как Тиквената Партия лапа в несвяст не кокали, ами цели парчета едри мръвки от държавната софра.И краде,краде, краде....Много тягостно е такава гледка:очи пълни-ръце(джобове) празни.И нищо да не можеш да краднеш.

Ако действително се пише за социалистическа партия, БСП трябва да подкрепя работниците и обикновените хора.Ръководството и също трябва да е от такива.Нищо подобно не се случва.Разни хиени се бият помежду си:Импексова, Контрабандиста, Свинаря, Съсела, Зайков, Мишо-"Наздравето" и прочие ''елит''.Кой изобщо би повярвал на такива хора?Тая организация за нищо не става.Не могат, а и никога няма да видят власт.Въпреки, че герберята са се ос**ли и затънали до шия в собствените си нечестотии.И истинските гласове за тях също спадат.Но хората вече просто не гласуват.Ни за Герб, ни за БСП, ни за ''патриоти'', ни за никой.Просто не вярват никому.Така или иначе, който и да дойде на власт, предимно краде.А 'държава няма.И надежда няма.Няма и да има.....

slavabg

Който и да дойде на власт, ако продължаваме да НЕ изискваме - все ще е същото...

inventus

БСП да си застъпят неотклонно левите идеи и хората сами ще идат при тях. Те и без това са силно олевели но не го осъзнават.А тия от БСП само се люшкат насам натам не могат още да се уточнят какви са отделно че и черният хайвер започна да им се услажда...дори и довчерашните им членове ги гледат с подозрение.Както е известно злоупотребата със черен хайвер не прощава. Измененията които причинява в начина на мислене са бързи и необратими.

Sine_metu

Нед., 17/11/2019 - 19:42 (нов)

nobody2

ся, и с нинова, и без нинова - тая партия ще я има.

 

Ще я има със сигурност, но за чий ни е такава?

Нинова беше вторият днешен човек след моя нескромност - да, да, документирано е - който се сети за 55-тата и 56-тата думи в Конституцията. За отдавна забравените СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА

 

И какво? На мен, принципният противник на социализма, ми беше достатъчно, за да се убедя и убедя други, че ни е нужна, а „социтата“ потънаха в партийно словоблудство.

Аман! Да се разкарват, барабар с останалите

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×