Медия без
политическа реклама

Кметът на Варна обяви новото кръгово в града за революционен проект

30 Апр. 2019
БГНЕС

Според кметa на Варна Иван Портних новото кръгово кръстовище в морския град е "революционен проект". "Радвам, се че варненци вече имат такава сериозна придобивка", отбеляза той пред bTV.

Изпълнението на новото кръстовище по бул. "Васил Левски" във Варна породи вълна от недоволство. Това е най-значимият пътен проект за града през последните десетилетия и един от големите за Североизточна България в мандатите на ГЕРБ. Новото съоръжение обаче стана обект на критика от страна на Камарата на архитектите в България. По проект то трябваше да е кръгово, но се получи елипсовидно, освен това е под наклон. „Неестествената смяна на траекторията на автомобилите е опасна. Истинското кръгово е кръгло“, алармира КАБ.

Иван Портних е категоричен, че са спазени всички норми. "Твърденията, че при зимни условия ще се хлъзга, мисля, че са несериозни. Става въпрос и за пътна поддръжка и да не се кара с летни гуми", добави той. Кметът на Варна отбеляза, че към момента движението по новото кръстовище е пуснато с временна организация, защото "има още доста довършителни работи по отношение на достъпната среда и пешеходните преминавания".

По негови думи прогнозната сума, която ще бъде платена за новата инфраструктура, е 110 млн. лева. На въпрос дали цената не е завишена, след като излиза приблизително по 30 млн. лв. на километър, Портних отговори, че "не може да се мери с този аршин". "Тук има 40 км изградени пилотни конструкции. Тук беше едно дере, което е изключително сложно като изпълнение. Няма как да мерим стойността му на километър. Не искам да се правят внушения за повече средства, които са изхрачени за това съоръжение", коментира той.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?