facebook
twitter

Горещи новини

Гърция дава по 2000 евро за всяко новородено

1261
Pixabay

2000 евро за всяко новородено дете, защита от уволнение до 24 месеца след раждане на дете, въвеждане на анонимно раждане с цел намаляване броя на изоставените бебета – това са част от мерките, които гръцкото правителство ще предприеме за справяне с демографския проблем и подкрепа и заздравяване на семейството, информира МИА.

Министерството на труда на Гърция е подготвило 14 мерки, между които изплащане на 2000 евро за новородено дете след 1 януари 2020 година. Правителството трябва да осигури 180 милиона евро за новите надбавки, които ще бъдат изплатени на около 90 хиляди майки. От списъка са изключени онези, които имат високи месечни доходи, предаде БГНЕС.

Според направените проучвания, ако не се вземат спешни мерки срещу ниската раждаемост, до 2050 г. населението на Гърция ще наброява между 8,3 и 10 милиона, като средната възраст ще бъде 47-50 години, а хората над 65-годишна възраст ще представляват около 33% населението на страната.

В същото време Гърция е на водещо място в Европа по брой на абортите и се нарежда на трето място в света с около 250 хиляди аборта годишно.

Между набелязаните 14 мерки на гръцкото правителство е изплащането на стипендии за млади майки-студентки, възможност да се избере времето за ползване на отпуск по майчинство. Родители, за чието дете не е имало място в държавна детска градина, ще получават купони в размер на 180 евро за период от 10 месеца.

Планира се удължаване на работното време в детските градини. Ще бъде въведено анонимно раждане, за да се елиминират случаи на изоставяне на бебета от техните майки. Предвидени са инициативи за ограничаване на нежеланата бременност чрез сексуално възпитание и информиране на начините за контрацепция. Защитата от уволнение след раждане се увеличава от 18 на 24 месеца.

От министерството на социалните грижи заявяват, че предприетите меки имат за цел подкрепа на гръцкото семейство.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гърция и Турция отново са с рекордни нива на заразени

23.09.2020

Обновена

2753 2
Циклонът Янос отмина с поне три жертви и огромни материални щети

20.09.2020

Обновена

3126 6
Eрдоган: Ще защитаваме всеки сантиметър земя и вода докрай

20.09.2020

2894 27

Коментари

inventus

Пак ще протръгне бизнеса на нашите циганки. И гърка ще е доволен. Хем няма да си амортизира жената хем и пари ще му останат.

Сабатон
снимка на Сабатон

А и дават 13 заплата и 14 пенсия.Дават . 1 месец почивка на всяко дете до 18 г .безплатно и 7 дена на семейство на всякаде в Гърция.Дават лекарства до 18 г напълно безплатно както и стоматологични дейности.

За хронично болни лекарства безплатно.

Имат лекарства ,които Лекуват и не се намират в булгаристан/например Хормона Т-3  стув а1,20Е,често нося десетки кутии в булгаристан/ Оптиките им са по евтини, Имат Държавни Аптеки ❗️ Имат доста дейности с участие на Държавата,, почти нямат хр. добавки.../в булгаристан 90 % са неизползваеми/

Augereau

Дават, дават, те щото много дават Гърция само за десетина години от уж  сравнително богата държава се превърна в посмешище. В Атина средната нетна заплата е под 800 евро, демек малко повече от София. Е, пенсионерите им живеят много по-добре от нашите, ама докога ще е така, не е съвсем ясно. 

Сабатон
снимка на Сабатон

В голяма грешка си  ,живее в Швейцария 6 м и толкова в Гърция, не ми се налага да работя но обслужващия персонал му плащам 1400 Е в Швейцария- 3200

Bacho Кольо

Познавам български предприемач, строител.

Дава 5 хил. лв. за първо, 10 хил. лв. за второ, пълна издръжка на образованието до 18 години за трето.

Ураа

Нас пък ни плашат че у нас щяло да стане като в Гърция ?

kaily
снимка на kaily

Кога ще ги стигнем фалиралите гърци?

Никога.

Сал чугунените глави грозно ще грачат колко фалират и това ще ни остане.

От 10 години фалират, а ние от 30 години във възход.

Щото си имаме грачещи чугунени глави.

Augereau

Преди Гърция беше много по-богата от нас. В момента все още е по-богата, но в много по-малка степен спрямо преди. Гърция преди 10-15 години гонеше Испания и дори Франция по стандарт, а сега е по-близо до България и Румъния.

kaily
снимка на kaily

а още по-преди Гърция е била много по-бедна от нас

Я не се занимавай да защитаваш загубени каузи пред слепите

Ако обществото е добре, какво значение има икономиката и обратното

Ние сме хем зле, хем икономиката е зле, хем веч се назузахме със заеми, хем измираме като зайци под обстрел.

Не говори глупости, че дрънчиш

торбаЛан

Като ви дадат по 4000 лева за дете, това ще ви върне в детеродна възраст или българките ще почнат да раждат повече от циганките?

сталкер пустиняк

Не, ама циганки-студентки не съм виждал много. 

А гърците явно знаят какво правят. Нещо подобно от Валери да е предложено? Или от заместничката му?

 

Между набелязаните 14 мерки на гръцкото правителство е изплащането на стипендии за млади майки-студентки, възможност да се избере времето за ползване на отпуск по майчинство. Родители, за чието дете не е имало място в държавна детска градина, ще получават купони в размер на 180 евро за период от 10 месеца.

kaily
снимка на kaily

много ти е куха л...огиката

Диагностик

Надпис в хотел на Слънчев бряг:

”Няма да работим юли и август. На почивка сме в Гърция”.

 

Nickolas

Е, пенсионерите им живеят много по-добре от нашите, ама докога ще е тaка, не е съвсем ясно.

- - - -

Най-малкото докато са живи.

 

Augereau

Мда, те да. Само че, макар да е изненада за този форум, в България (а и в Гърция) има и бъдещи пенсионери. Не само настоящи.  

kaily
снимка на kaily

Те преди да станат пенсионери, трябва да работят, а още по-преди това - трябва да се родят.

Ама ти е твърде обширен лагът във времето, за да го обхванеш.

Искаш ли пенсия, раждай деца. Искаш ли чист въздух, сади дървета. Ама на каролевчетата това им е преко сили да мислят за след 30 или 50 години. Те секат сега и изнасят дървесината, а през свободното си време лаят по медиите.

Здравка
снимка на Здравка

Рядко съм съгласна с Кайли, но в конкретния случай споделям нейното мнение. В България само се плямпа от трибуната на парламента, резултат 000х0...Циганките наплодили по 4-5-6 чавета, които ще бъдат точно толкова непригодни за друго, освен за въртене на метла по улиците превърнаха майчинството в професия, а образованите жени нямат никаква подкрепа за отглеждане на деца ако желаят да работят. В нашенски условия нерядко се и налага да работят и  двамата родители.

Моя добра позната волю-неволю си седи вкъщи докато детето и навърши три години.  За 6 месеца смени две различни работи и двете се оказаха неподходящи за схемата ''баба гледа-мама работи''. Нормален човек няма да си хвърли рожбата в детските ясли, ако не е принуден финансово, разберете. В конкретния случай таткото работи за чужда фирма, парите не са проблем, но какъв е смисълът майката да има университетска диплома и да се затрие като специалист само защото имат дете?! Добрите детегледачки струват майка си и баща си, какъв е смисълът мамината заплата да отива за това, а градината, общинска, или частна  при всичките си недостатъци социализира децата. Второ дете ли, не искат и да чуят.

Влез или се регистрирай за да коментираш