facebook
twitter

Горещи новини

Франция откри останките от своя подводница, изчезнала през 1968 г.

1752
Туитър

Намерихме подводницата "Минерва". Това е успех, това е облекчение и техническо постижение. Мисля за семействата, които очакваха този момент толкова дълго." С това съобщение в профила си в "Туитър" министърът на отбраната на Франция обяви, че са открити останките на подводница, изчезнала през 1968 г. с 52 души на борда.

Това става над 50 години след като военната подводница потъва само за четири минути на 27 януари 1968 г. край бреговете на френския град Тулон и въпреки предприетите незабавно операции, така и не беше открита. Екипажът съобщил единствено, че до един час ще е в пристанището. Няколко са причините сочени за потъването - от авария до сблъсък с кораб, взрив на ракета или на торпедо или инцидент с вентилационната система, припомнят френски медии.

Миналия октомври семействата на изчезналите членове на екипажа поискаха подновяване на издирването. В началото на годината Флоранс Парли обяви, че искането им е удовлетворено. Отломките са на 45 километра от Тулон в Средиземно море, на 2370 метра дълбочина. Мястото е било открито от американския кораб "Сийбед констрактър" (Seabed Constructor), пристигал в зоната миналия вторник. Дронове на борда му първо потвърдиха къде може да се намира "Минерва".

Корабът е собственост на американската частна компания "Оушън инфинити", участваща в подобни издирвателни мисии. Именно с този кораб беше открита аржентинската подводница "Сан Хуан", потънала с 44 души на борда през 2018 г. край бреговете на Аржентина.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Евродепутати отхвърлиха френския кандидат-комисар

10.10.2019

1028 7
ГДБОП разби мрежа за просия във Франция и Швеция

10.10.2019

304 2
Русия изстреля ракета "Калибър" от подводница в Черно море (ВИДЕО)

10.10.2019

2499 7

Коментари

urupuchi

Снимката от Туитър е мноо готина. 👍 Предполагам, че илюстрира момента на откриването, или мястото на находката, или нещо от сорта. 

Billy-Joe Winchester

.. и до подводницата намерили една ватенка. Взели да се разнасят конспиративни теории ... 😁

ogopogo_x3

68-а е черна година за подводници. Потъват освен споменатата Минерва още съветската К-129, израелската Дакар и USS Скорпиън. Има теории че потапянето на Скорпиън е отмъщение за К-129 но отговорните  фактори и документи траят по въпроса. За 1 година 4 подводници от които 2 ядрени е малко множко.

Впрочем и за 4-те причините за потъването са доста неясни и спорни. 

PlaNed
снимка на PlaNed

Това е успех, това е облекчение и техническо постижение.

И за кого, за "Оушън инфинити", че са си свършили работата, за която са наети?

greenville

Открита  е подводница, дето се е загубила през миналото хилядолетие???

Много  бързо.....браво!

И много тъжно....

Дано това по някакъв начин помогне на хората, загубили близките си.

 

inventus

Гринвил! Представяте ли си какво им е било на близките през всичките тези изминали години? Това са със сигурност над двеста човека и половината от тях сигурно още са живи! Да не дава господ такова на никого!Все пак французите се доказаха отново като велика нация защото не се отказаха и не прекратиха търсенето.А ние си изоставихме дори войнишките гробове...

geo_19

Поне аз си представях, че летящи дронове са сканирали морската повърхност с подходяща апаратура. Пък то имало и подводни дронове:

 

Всъщност, Фов принуди държавата да възобнови случая с „Минерва“ след като издири на 41 от 52-те семейства на екипажа и започна кампания за ново търсене, което да използва модерни технологии. Компютрите са моделирали приливите и теченията, за да изчислят най-вероятната траектория на подводницата при потъването, скоро след разговора по радиото с придружаващ морски патрулен самолет. Била е само на час от Тулон. Обсегът на търсенето бе разширен от първоначалния. Подводен апарат с робот “дрон” изпрати видео, което позволи на търсещите да открият останките.

 

https://dariknews.bg/novini/sviat/izcheznala-frens...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×