Медия без
политическа реклама

Ердоган попита Путин дали може да си купи Су-57

Втората батарея С-400 вече е в Турция

27 Авг. 2019Обновена
EПА/БГНЕС

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган разгледаха най-новия руския изтребител Су-57, представен на авиосалона МАКС-2019, съобщава БГНЕС.

Двамата държавни глави се качиха по стълбата към кабинета на самолета и я разгледаха. След това към Путин и Ердоган се присъединиха министрите на отбраната Сергей Шойгу и Хулуси Акар, след което те продължиха обсъждането на видяното.

"Това Су-57 ли е? ... И вече лети?", попита Ердоган Путин по време на инспекцията на експозицията във въздушното шоу. "Лети", потвърди руският президент.

 

"Може ли да се купи?", попита Ердоган. "Можете да го купите", усмихна се Путин след кратка пауза и след това се разсмя заедно с турския лидер.

Су-57 (преди известен като (ПАК ФА) е руски изтребител от пето поколение. За първи път лети през 2010 г.. Съчетанието на висока маневреност с възможността за изпълнение на свръхзвуков полет, както и модерен комплекс от авионика и ниска видимост, според разработчиците, осигуряват на Су-57 превъзходство пред конкурентите му. Министерството на отбраната на изложението „Армия-2019“ подписа договор за закупуване на 76 изтребителя Су-57. 

Су-57 е най-модерният руски изтребител, а според западните експерти отстъпва на американския Ф-35 в използваната технология Стелт, която го прави неуловим и незабележим за радарите и бойните самолети на противника.

В последно време след като Вашингтон замрази участието на Анкара в проекта Ф-35 заради придобиването на руския ЗРК С-400, в Турция се усилиха разговорите за покупката на изтребители от Русия. Става дума за моделите Су-35 и С-57.

В същото време стана ясно, че Турция стартира получаването на втората батарея системи за противовъздушна отбрана, произведени от Русия, С-400. Руски транспортен самолет, превозващ части за системата, е кацнал на летище Мюртед в Анкара.

През юли турското министерство на отбраната съобщи, че първата партида руски компоненти на системата за противоракетна отбрана С-400 е доставена, изцяло в съответствие с договора, подписан между двете страни през 2017 г.

БГНЕС припомня, че доставката на ЗРК С-400 се превърна в препъникамък в отношенията между САЩ и Турция. Заради руските зенитни ракети Вашингтон замрази участието на Турция в проекта за изтребител от пето поколение Ф-35, а също така оттегли предложението си към Анкара да закупи ЗРК „Пейтриът“.
САЩ дори заплашиха Турция със санкции, което още повече влоши отношенията между двете съюзнически държави. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата