Медия без
политическа реклама

Нов рекорд - 445 случая на COVID-19 за ден

26 Септ. 2023Обновена
Pixabay

За пръв път тази година националният ковид портал отчита над 400 нови случая на COVID-19 наведнъж - регистрираните пациенти с коронавирусна инфекция за изминалото денонощие са 445 души. Броят е по-голям заради допълнителния почивен ден в края на миналата седмица, т.е. вчера лекарите и болниците са отчели в системата и новите случаи от трите почивни дни. В такъв диапазон случаите не са били от миналия ноември, когато надхвърлят 460.

При подобни ситуации с повече празници тази година, случаите са били по-малко - на 4 януари са 301, на 19 април след Великден са 295, на 3 май след дългия уикенд около 1 май са 300. Трябва да се отбележи обаче, че тогава през почивните дни в системата са постъпвали по-регулярно данни, докато сега за неделния ден потвърдените нови случаи са само 39, в събота са вписани още 80 души, а за празничния петък - 32.

За щастие, сега хората в болница са по-малко в сравнение с началото на годината. Хоспитализациите с COVID-19 в момента са 275, докато на 20 април например, след Великден, в болница са се лекували 351 души. За изминалото денонощие са регистрирани четири смъртни случая, но и те вероятно включват почивните дни.

 

КЛИНИЧНА КАРТИНА

"Нищо необичайно не се случва. Октомври месец ще имаме доста повишение. Подвариантът XBB.1.16 е вече в България. Ваксините, които сега навлизат са базирани на XBB.1.5, а ние виждаме и неговите варианти у нас“, обясни днес пред бТВ шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Клиничната картина на заболяването е сходна с познатото до този момент. „Това е „Омикрон“. Основно с повишена температура, отпадналост, болки в стави и мускули, кашлица, течащ нос, кихане. COVID е тежко заболяване и не става за ден-два да се прекара. Остават и усложненията от увредения ендотел. Задължително трябва да се тестваме, за да можем да вземем мерки“, каза Христова. Тя подчерта, че ограничителните мерки са силно препоръчителни.

През почивните дни за новите подварианти говори и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "Възникват нови щамове, като последният се изследва и се забелязва, че попадне ли в семейство или колектив, се разпространява много бързо. Боледуването e 4-5 дни с главоболие, висока температура и много силна отпадналост", обясни той. Кунчев обърна внимание, че въпреки лекото протичане, все още се наблюдава притеснителен постковид синдром, който засяга цялостно имунитета.

За последния месец имаме 6-7 пъти нарастване на заболеваемостта от коронавирус. Тежките случаи не растат в такъв диапазон. 10-20 са в интензивни отделения на седмица. Почти няма смъртни случаи, коментира още доц. Кунчев.

Новите адаптирани ваксини на "Пфайзер"/"БионТех" ще започнат да се прилагат от утре. Повече за тях:

дози от новата ваксина на "Пфайзър" срещу подвариант XBB 1. на Омикрон, вече са доставени в България. Прилагането им ще стартира от 27 септември.  Ваксините са предназначени за лица над 12 години и са налични в Регионалните здравни инспекции в страната.

 

Ключови думи:

COVID-19, ковид, ваксина