Медия без
политическа реклама

От 27 септември ще се поставя адаптираната ваксина на "Пфайзър"

80 хиляди дози срещу подварианта на Омикрон - ХBB 1.5 вече са доставени в България

20 Септ. 2023Обновена
архив бгнес

80 640 дози от новата ваксина на "Пфайзър" срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон, вече са доставени в България. Прилагането им ще стартира от 27 септември. Ваксините са предназначени за лица над 12 години и са налични в Регионалните здравни инспекции в страната.

В началото на следващата седмица е планирана и доставка на ваксини за деца между 6 месеца и 11 години в склада на "Бул Био – НЦЗПБ" ЕООД, които също ще се предоставят на РЗИ.

Междувременно министърът на здравеопазването одобри препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон. Както и при предишните вълни на коронавивус, имунизацията се препоръчва за възрастни над 60 години, лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), имунокомпрометирани, включително деца, бременни, медицински персонал, потребители и персонал на социални институции.

Вариантна ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи.

Ваксината е показана за лица от 6-месечна възраст нагоре, независимо дали са ваксинирани до момента или преболедували. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

При рисковите групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини.

Очаква се до края на седмицата новите дози да са разпратени на всички регионални здравни инспекции.

Пристигналите ваксини са насочени към подварианта XBB.1.5. В Европа междувременно повишеният брой случаи се дължи на по-новия подвариант Ерис, но той се счита за достатъчно близък родственик на ХВВ.1.5, за да бъдат ефикасни ваксините и срещу него. 

Кои са новите варианти на вируса:

Нов вариант на вируса, причиняващ COVID-19, си проправя път в Европа. Заради големия брой мутации учените смятат, че това е най-значимият вариант от доста време насам. Все още обаче не се знае дали той води до по-тежко протичане на болестта и до по-бързо разпространение.

НОВИТЕ СЛУЧАИ

Изминалата седмица донесе поредно увеличение на новите случаи на COVID-19. Те са с 40% повече в сравнение с предходната седмица, показва статистиката на националния ковид портал. Новите случаи в системата са 621 при 441 за дните от 5 до 11 септември. Повече са и тестовете - 6904 при 5778 за предходния период, но тук увеличението е 19,5%.

Докато в седмицата 5-11 септември пиковите дни бяха със 100 и 101 случая, миналия вторник рекордът е 154 души (вторник), а в събота системата е регистрирала още 133 души. За последно сме имали над 150 случая за ден на 23 май (отново вторник), когато са отчетени 173 новозаразени.

Заболяемостта в страната за изминалите 14 дни е 15,53 на 100 000 души. В шест области тя вече надхвърля 20 на 100 000 - Габрово (34.81), Варна (25,61), Бургас (23,73), Хасково (23,61), Русе (22) и Пловдив (20,21).

За съжаление, започва да се увеличава и броят на пациентите, които стигат до лечение в болница. Ако в началото на септември те се движеха между 144 и 162 души, в момента са 190 души.