Медия без
политическа реклама

МЗ пусна мобилно приложение за обикновени рецепти

До края на май освидетелстването в ТЕЛК ще стане електронно, обяви здравният министър

10 Март 2023Обновена
Pixabay

Обикновените бели рецепти вече ще се издават и чрез мобилно приложение, обявиха днес министрите на здравеопазването и на електронното управление Асен Меджидиев и Георги Тодоров. Приложението е-Rх ще се ползва от мобилен телефон или таблет, когато лекарят няма възможност да направи това на компютър с медицински софтуер. То вече е налично за сваляне на сайта на Националната здравноинформационна система, но с него ще работят само лекари, членуващи в Българския лекарски съюз, не и пациенти.

"Постарахме се преди официалното пускане на приложението да бъде тествано на всички нива в системата на здравеопазването. Голяма част от информацията в електронната рецепта е предварително въведена или се избира от списъци с регистрираните в България лекарствени продукти, като въвеждането на букви и символи е сведено до минимум,“ обясни Меджидиев.

Хартиените рецепти трябваше да станат изцяло електронни в края на миналата година, но бе дадена поредна отсрочка по настояване на лекарите. „С напредването на дигитализацията в здравеопазването, хартиените рецепти ще отпаднат от само себе си, но дотогава е важно лекарите да разполагат с всички възможности, а на пациентите да гарантираме достъп“, коментира днес министърът.

Насред хаоса на последните промени в ТЕЛК здравният министър обяви курс и към нова голяма реформа в областта на медицинската експертиза. Експертно решение ще се вади само по документи, електронно, като се ползва медицинското досие на пациента в Националната здравна информационна система. За да се избегнат корупционните практики, разпределянето на случаите ще става на случаен принцип, а благодарение на модулите в електронната система експертизата ще отнема между 7 и 10 дни. Министърът твърди, че от средата на май тази система ще започне да функционира.

По какви критерии се възстановят инвалидните пенсии:

лица с увреждания са получили до този момент възобновени пенсии за инвалидност и/или добавки за чужда помощ.

С последната актуализация на НЗИС направленията за ТЕЛК вече се издават електронно и в тях лекуващият лекар отразява и необходимостта от отпускане на помощни средства, приспособления, изделия и пр. До този момент са издадени 266 089 такива направления. Тази част от големите промени за хората с хронични заболявания и увреждания бе въведена миналата година при прехвърлянето на помощните средства от Агенцията за социално подпомагане към НЗОК. Тези електронни направления спестяват част от разнасянето на документи между институциите, но все пак не отменят необходимостта да се обиколят съответните специалисти за преглед.

В момента се въвежда и електронен протокол за скъпо лечение, с който ще се улеснят хилядите българи с хронични заболявания. От 1 март това вече е възможно, като към момента се издават електронни протоколи на пациенти, които са за продължаване на вече предписана терапия и са без експертиза. Това са 85% от пациентите, имащи право на лекарствени продукти за скъпоструващо домашно лечение, обясниха днес от МЗ. От 1 април ще започне подаването на електронни протоколи, за които към момента се изисква експертиза в районните здравноосигурителни каси. До 1 май РЗОК ще приема едновременно хартиени и електронни протоколи. След тази дата ще се издават единствено е-протоколи.

От днес протоколите за скъпоструващо лечение IC, за които не се изисква извършване на експертиза, се подават по електронен път в РЗОК.

 

Още по темата