Медия без
политическа реклама

От 1 юли НЗОК най-сетне поема медицинските изделия

Касата тепърва ще назначава 100 служители за изпълнение на новите задължения

Pixabay

На фона на проблемите с е-направленията, в здравната система се задава ново сътресение от 1 юли - след 4 години обсъждания и две отлагания НЗОК трябва да поеме отпускането на помощни средства и медицински изделия на хората с увреждания. Обещанията са това да стане по улеснен за хората начин, но трескавата подготовка в последния момент не изключва предизвестени и не толкова предизвестени проблеми.

В момента тече обществено обсъждане на промените в правилника за прилагане на закона за хората с увреждания, с които се регламентира реформата. Срокът за това е 20 юни, т.е. би следвало постановлението на МС да се приеме буквално дни преди влизането в сила на новите условия. До момента по него не са публикувани публично никакви становища, въпреки че въпросът е изключително важен за организациите на хората с увреждания, които от години протестират за решаването му.

Според мотивите към правилника, подаването на заявление за помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия на хора с увреждания ще става изцяло по електронен път, а досега опитът е показал, че това рядко се получава от първия път и без неуредици. Който има медицински документ за такова изделие, издаден преди 1 юли 2022 г., ще може да го ползва до изтичане на срока му. Ако в медицинския документ липсва посочено медицинско изделие, то ЛКК, ТЕЛК или НЕЛК ще трябва да определят индивидуално от какво има нужда човекът. Това им става задължение и за в бъдеще.

Ако помощното средство е на стойност над 1000 лв., то одобрението ще идва от управителя на НЗОК, а ако е под тази стойност - от директора на РЗОК. Доставчиците могат да бъдат само от специално създаден регистър. Стойността на всяко изделие ще се определя всяка година от НЗОК, като промените ще влизат в сила от следващата година. С тази цел на 31 май на фирмите беше спуснат тридневен срок да заявят желание да доставят средства, които са заплащани от НЗОК.

Именно стойността на всяко изделие, до която плаща държавата, от години предизвиква спорове. Според организациите на хора с увреждания сега с определените лимити човек не може да получи адекватни помощни средства. Предстои да се разбере кога стойностите биха могли да бъдат осъвременени.

Наред с писането на наредби и изискванията към доставчиците, тепърва ще се попълва и административният капацитет на касата за поемане на новите задължения. За целта с актуализацията на бюджета на НЗОК, която е част от започналото вече обсъждане на предложенията, се предвижда касата да получи допълнително 4 млн. лв. до края на годината за заплати и осигуровки на нови 100 служители. Тези служители трябва да поемат сключването на договори с фирмите за доставка на помощни средства, да обработват постъпващите заявления за отпускане на такива средства и т.н., става ясно от мотивите към законопроекта.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата