Медия без
политическа реклама

Мръсният въздух е погубил почти 400 000 души в Европа през 2021 г.

Най-малко фини прахови частици има в Исландия, скандинавските държави и Естония

24 Ноем. 2023
София често е в челните места по концентрация на фини прахови частици.
Илияна Кирилова
София често е в челните места по концентрация на фини прахови частици.

Почти 400 000 смъртни случая в Европа през 2021 г. са причинени от замърсяването на въздуха, а голяма част от тях са могли да бъдат предотвратени, ако концентрацията на вредните частици са били намалени до изискванията на Световната здравна организация (СЗО). Това става ясно от разпространен днес доклад на Европейския съюз, цитиран от Ройтерс и БТА.

Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) изнася данни, че в рамките на ЕС замърсяването, причинено от фини прахови частици (РМ2,5), което засяга най-вече хората със сърдечни заболявания, е довело до 253 000 смъртни случая през 2021 г. Замърсяването с азотен диоксид (NO2), най-вредно за хората с диабет, е довело до 52 000 смъртни случая, а кратковременното излагане на озон (О3) е довело до 22 000 смъртни случая.

В добавка със случаите в европейски държави, които не са членки на ЕС, излиза, че от замърсен въздух са починали близо 389 000 души, посочва ЕАОС в доклада.

"Концентрацията на замърсители във въздуха през 2021 г. остана много по-високи от нивата, препоръчани от СЗО в нейните указания за качеството на въздуха. Намаляването на замърсяването на въздуха до тези нормативни стойности би предотвратило голям брой смъртни случаи в държавите членки на ЕС", се казва в доклада на ЕАОС.

Най-голям брой смъртни случаи от фини прахови частици през 2021 г. са регистрирани в Полша, Италия и Германия, докато в страни от Северна Европа, като Исландия, скандинавските държави (Дания, Норвегия, Швеция и Финландия), както и в Естония, техният брой е най-малък.

Смъртните случаи от замърсяване на въздуха с азотен диоксид и озон са най-много в Турция, Италия и Германия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата