Медия без
политическа реклама

7 държави подкрепят България за ковид ваксините

08 Март 2023
Асен Меджидиев
EПA/БГНЕС
Асен Меджидиев

На 14 март България официално ще поиска прекратяване на договора с Pfizer/BioNTech за закупуване и доставка на ваксини срещу COVID-19. Страната ни ще предложи и алтернативен вариант - да се съобразят потребностите на отделните държави, да се заявяват конкретни количества, с конкретен срок на годност, а заплащането да се извършва след доставка. Това реши днес правителството, като одобри позицията, която здравният мнистър Асен Меджидиев ще защитава на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси.

България е получила подкрепа от Полша и още шест държави членки, съобщи днес здравният министър. Той уведоми още в края на февруари еврокомисаря по здравеопазването за нашата позиция.

Здравният министър Асен Меджидиев убеждава ЕК да ни освободи от договора с "Пфайзер" за доставка на ваксини. Имаме прекомерно много ваксини, нисък ваксинационен обхват, липса на желаещи и на възможност за дарения или препродажба.

 

СТАТИСТИКА

Поради изтекъл срок на годност в България вече са бракувани над 1,3 млн. дози от доставените количества ваксини на Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH, а от всички видове ваксини бракувани до момента са малко над 2,3 млн. дози. През настоящата 2023 г. предстои да бъдат бракувани близо 2,8 млн. дози. Освен тях, над 650 000 дози са със срок на годност януари/февруари 2024 г. и още на този етап е ясно, че тези количества също ще бъдат бракувани. През 2023 г. ще бъдат доставяни бустерни дози, а в България ваксинационният обхват е едва 30%, т.е. не е рационално да се поръчват бустерни дози в пълния обем, тъй като реално няма как да бъдат приложени.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ваксина, COVID-19, ковид, пандемия