Медия без
политическа реклама

България опитва да се освободи от договора за ковид ваксини

Ако не прекратите доставките, ще гледате унищожаване на дози, заяви здравният министър

27 Февр. 2023
Здравният министър разговаря с еврокомисаря по здравеопазване Стела Кириакидес.
МЗ
Здравният министър разговаря с еврокомисаря по здравеопазване Стела Кириакидес.

Здравният министър Асен Меджидиев убеждава ЕК да ни освободи от договора с "Пфайзер" за доставка на ваксини. "Имаме прекомерно много ваксини, нисък ваксинационен обхват, липса на желаещи и на възможност за дарения или препродажба. По-нататъшно получаване и заплащане на ваксини, които ще бракуваме, или дори заплащане на такса за отказ, е ирационално", е казал министърът във видеоконферентен разговор с европейския комисар по здравеопазването Стела Кириакидес. Срещата е по инициатива на комисар Кириакидес.

България сочи форсмажорни обстоятелства като основание за оттегляне от договора между ЕК и "Пфайзер" - възможност, която е предвидена в него за държавите-членки. Освен външни форсмажорни ситуации, България има и национални такива, е посочил Меджидиев. "В момента страната ни няма функциониращо Народно събрание, което да одобри държавния бюджет и по тази причина се работи с параметрите на държавния бюджет за 2022 г. Същевременно през 2023 г. страната ни трябва да осигури допълнителен финансов ресурс за финализиране на европейски проекти, предвиждащи СМР дейности. Това се налага заради завишените цени в сектор „Строителство“, което се наблюдава и в други държави членки", обяснява той.

Поради изтекъл срок на годност в България вече са бракувани над 1,3 млн. дози от доставените количества ваксини на Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH, а от всички видове ваксини бракувани до момента са малко над 2,3 млн. дози. През настоящата 2023 г. предстои да бъдат бракувани близо 2,8 млн. дози. Освен тях, над 650 000 дози са със срок на годност януари/февруари 2024 г. и още на този етап е ясно, че тези количества също ще бъдат бракувани. През 2023 г. ще бъдат доставяни бустерни дози, а в България ваксинационният обхват е едва 30%, т.е. не е рационално да се поръчват бустерни дози в пълния обем, тъй като реално няма как да бъдат приложени, смята нашият министър.

„Трябва единно решение на ниво ЕС, защото репутационните рискове са големи не само за България и за всички държави членки, а и за Европейската комисия. Няма как да обясним на обществото защо се дава огромен финансов ресурс за ваксини, които, всички знаем, че ще бъдат унищожени. Ако няма единно решение на ниво ЕС, Ви каня да унищожаваме ваксините заедно“, е заявил Меджидиев.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ваксина, COVID-19, ковид, пандемия